Απαισιοδοξία λόγω EKT και Fed

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προβληματίζονται για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων και προπαντός για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προβληματίζονται για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων και προπαντός για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες είχε επικρατήσει η προσδοκία πως τόσο η ΕΚΤ όσο και η Federal Reserve θα περιορίζονταν σε ήπιες αυξήσεις επιτοκίων εφεξής. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όμως, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, διέψευσαν ουσιαστικά αυτές τις προσδοκίες τονίζοντας και πάλι ότι είναι αναγκαία η περιοριστική νομισματική πολιτική για να ανακοπεί ο πληθωρισμός.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωνε αρχικά το απόγευμα μικρά κέρδη 0,1%, αλλά έκλεισε τελικά αμετάβλητος και οριακά σε αρνητικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 2,6%. Ακολούθησαν άλλωστε τις τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς το αργό Δυτικού Τέξας σημείωσε χθες πτώση 5,72%, υποχωρώντας στα 75,50 δολ. το βαρέλι. Με υποχώρηση 1,3% έκλεισε ο δείκτης που παρακολουθεί τον τομέα των τροφίμων και των ποτών.

Η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με υποχώρηση 0,12%, αν και αποτελείται ως επί το πλείστον από εξωστρεφείς επιχειρήσεις που σπανίως ακολουθούν στην πτώση τους τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες 0,36% κατέγραψε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,15%.

Οι προσδοκίες για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων χαμηλώνουν.

Είχε πάντως προηγηθεί, την Παρασκευή, μια συνεδρίαση ανόδου χάρη προφανώς στα τελευταία στοιχεία που κατέδειξαν ελαφρά αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και νέες προσδοκίες για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η νευρικότητα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σχετιζόταν και με τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας και το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στις πρόσθετες δαπάνες ύψους 30 δισ. ευρώ που προβλέπει για μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Οι δαπάνες για τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να διογκώσουν περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της γειτονικής χώρας, φθάνοντάς το στο 4,5% του ΑΕΠ, από το 3,4% στο οποίο βρισκόταν τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT