Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Με οριακά κέρδη 0,21%, στις 891,81 μονάδες, ξεκίνησε η εβδομάδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Προσπάθεια συσσώρευσης κοντά στα επίπεδα των 890 μονάδων σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη σε πολύ στενό εύρος. Ωστόσο, παρά τη νηνεμία, δεν έλειψαν οι σημαντικές στηρίξεις από επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, φέρνοντας έτσι το θετικό πρόσημο για το Χ.Α.

Οσον αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η διόρθωση που σημείωσε το Χ.Α. προς τις 880 μονάδες τις προηγούμενες ημέρες ήταν η ελάχιστη που θα μπορούσε να γίνει. Πλέον μένει να δούμε αν η αγορά θα προσπαθήσει για ακόμη μία φορά να κατοχυρώσει σε κλείσιμο εβδομάδας το επίπεδο των 902 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, ο Νοέμβριος είναι μήνας κλεισίματος βιβλίων για τους ξένους θεσμικούς και μέχρι τώρα δείχνουν ότι θέλουν να μαζέψουν τις απώλειες του έτους.

Πάντως, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο Γενικός Δείκτης, σε ορίζοντα 12μήνου, θα βρεθεί στις 985 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 11% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 891,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,3 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,49%, στις 2.169,45 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,16%, στις 1.365,33 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μένει να δούμε αν η αγορά θα προσπαθήσει για ακόμη μία φορά να κατοχυρώσει σε κλείσιμο εβδομάδας το επίπεδο των 902 μονάδων.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ στο +2,12% και ακολούθησε με κέρδη 1,64% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Motor Oil στο -1,35% (λόγω αποκοπής μερίσματος) και ακολούθησαν οι Quest (-0,92%) και ΟΛΠ (-0,73%).

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 1,03%, στις 632,3 μονάδες, χάρη στο +3,76% της Eurobank, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,85%, η Alpha Bank έκλεισε στο -0,47% και η Εθνική Τράπεζα στο -0,13%.

Πάντως οι θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλυτών έπειτα από τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου.

Η Morgan Stanley σημείωσε πως στο περιβάλλον των τραπεζών της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ) ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εμφανίζει ανθεκτικότητα, με την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων να συνεχίζεται, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των μετοχών του παραμένουν φθηνές. Η προτίμηση που έχει ο οίκος για τις ελληνικές τράπεζες οφείλεται, όπως επισημαίνει, στη χαμηλότερη έκθεση που έχει η Ελλάδα στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής της από το εμπόριο, στις υποστηρικτικές προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας και του νέου δανεισμού χάρη στα κεφάλαια της Ε.Ε., ενώ η επέκταση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε και πρόκειται να αναπτυχθεί λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της η NBG Securities υπογραμμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο με βελτιωμένες τάσεις στη βασική προ προβλέψεων κερδοφορία, στα περιθώρια κέρδους και στην αύξηση των δανείων, ενώ «βλέπει» σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ράλι των μετοχών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT