«Σφαγή» στη Σίλικον Βάλεϊ

Η κατάσταση προοιωνίζεται την απαρχή ενός μέλλοντος δυστοπικού για τους εργαζομένους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Oι απολύσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και συγκεκριμένα στους ομίλους Twitter, Amazon.com και Μetα, μεταξύ πολλών άλλων, σηματοδοτούν και τις πρώτες μεγάλης έκτασης περικοπές εργατικού δυναμικού από τις αρχές του 2020. Κι ενώ επί σειράν ετών ο δείκτης της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνει πτώση, ενδεχομένως η κατάσταση στη Σίλικον Βάλεϊ να προοιωνίζεται την απαρχή ενός μέλλοντος δυστοπικού για τους εργαζομένους.

Πάντως, υπάρχει και η πιθανότητα αυτό που συμβαίνει στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας να μη μεταδοθεί στην υπόλοιπη οικονομία. Μετά το κτύπημα της πανδημίας το 2020, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να επανέλθει η απασχόληση στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε μια συνολικότερη θεώρηση, η απασχόληση στη χώρα δεν έδειξε ανάκαμψη επί 29 μήνες. Συν τοις άλλοις, η Σίλικον Βάλεϊ προηγείται των άλλων στην καμπύλη απο-λύσεων.

Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά το χρήμα ακριβότερο, γεγονός το οποίο υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να ελαττώσουν τις δαπάνες τους για μελλοντικά έργα. Κι αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα επαχθές για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καινοτομία για την προώθηση της ανάπτυξης.

Ο Ελον Μασκ μείωσε στο μισό τον αριθμό προσωπικού του Twitter τον Νοέμβριο για να περιορίσει το κόστος. Εκτοτε η απασχόληση μειώθηκε περαιτέρω, διότι οι απογοητευμένοι εργαζόμενοι παραιτούνται μαζικά.

Κατά τα άλλα, οι εταιρείες εν γένει εξακολουθούν να κάνουν προσλήψεις. Υπήρχαν περίπου δύο θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο τον Σεπτέμβριο.

Οι θέσεις εργασίας για το προσωπικό στον κλάδο της εστίασης έδειξαν στις 10 Νοεμβρίου αύξηση κατά 38% εν συγκρίσει με τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με το Indeed.

Στη φιλοξενία και στον τουρισμό οι προσφερόμενες θέσεις είναι κατά 15% αυξημένες. Τίθεται το ερώτημα: Είναι πιθανόν τα προβλήματα της Σίλικον Βάλεϊ να εξαπλωθούν; Αυτό εξαρτάται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει εντολή να μειώσει τον πληθωρισμό από το ετήσιο ποσοστό του 6,3%, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, στον στόχο της για 2%.

Οι αξιωματούχοι της προειδοποίησαν τον Σεπτέμβριο ότι η εκστρατεία για τον στόχο αυτό ενδέχεται να προ-ξενήσει απολύσεις, καθώς και να επιβραδύνει τις προσλήψεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η ανεργία εκτιμάται πως θα φθάσει το 4,4% το 2024, όπερ σημαίνει πως σχεδόν 1,2 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειά. Πάντως, ο δείκτης του πληθωρισμού δείχνει πως μάλλον είχε εκτιναχθεί στο ανώτατο σημείο του τον Ιούνιο.

Ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, επισήμανε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι ένα τέτοιο αντιστάθμισμα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα ότι εκείνο που επίκειται δεν είναι καν μια ύφεση, αλλά μια διορθωτική κίνηση προσαρμογής, ειδικά στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ως λόγος παρηγοριάς για τους εργαζομένους, οι οποίοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν στις εταιρείες τους τις ειδι-κές κάρτες εισόδου στα γραφεία τους.

Εντούτοις, δεν παύει να αποκαλύπτει ότι η τρόπον τινά συγκρατημένη «σφαγή» θέσεων εργασίας στους ομίλους της Σίλικον Βάλεϊ είναι όντως τόσο κακή όσο φαίνεται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT