Αβεβαιότητα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

Αβεβαιότητα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

Ποιους κινδύνους «βλέπουν» ΟΟΣΑ και Γραφείο Προϋπολογισμού το 2023

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2023, λόγω πιθανών υψηλότερων τιμών ενέργειας, αυξήσεων επιτοκίων αλλά και των εκλογών, ανέδειξαν χθες τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ρίχνοντας σκιές στην αισιόδοξη εικόνα του προϋπολογισμού μία ημέρα μετά την κατάθεσή του. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μάλιστα, ενδεχόμενη δημοσιονομική αστοχία μπορεί να καθυστερήσει και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Αβεβαιότητα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων-1

Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του, στην έκθεση World Economic Outlook, αναδεικνύει τον κίνδυνο ισχυρών δημοσιονομικών πιέσεων το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, σε περίπτωση που οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλότερες από τις προβλεφθείσες ή παραμείνουν υψηλές το δεύτερο εξάμηνο, απαιτώντας περαιτέρω μέτρα στήριξης. Σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο, κατά τον Οργανισμό, η επενδυτική βαθμίδα και θα καταστεί ακριβότερη και δυσκολότερη η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στη χρηματοδότηση. Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, ότι τα spreads μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.

Οπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με «γενναιόδωρα κριτήρια επιλεξιμότητας» το 2022. Η συνέχισή τους το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κοστίσει 1% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό, ενώ το σχετικό αποθεματικό του προϋπολογισμού είναι 0,5% του ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση επενδύσεων το 2023 μόνο 2,7%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 15,5% του προϋπολογισμού.

Στους κινδύνους, επίσης, καταγράφει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, που θα μπορούσε να πλήξει τα σχετικά έσοδα της ελληνικής ναυτιλίας, τα οποία ανήλθαν σε 1,6% των συνολικών εσόδων της ναυτιλίας το 2021.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η αύξηση των επιτοκίων και η αβεβαιότητα θα επιβραδύνουν τις επενδύσεις, παρά την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα προβλέπει αύξηση επενδύσεων το 2023 μόνο 2,7%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 15,5% του προϋπολογισμού.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι αυστηρά στοχευμένα στους ευάλωτους και προσωρινά, και αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει ένα δημοσιονομικό χώρο για να απαλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης τάσσεται υπέρ της μετατόπισης της μισθολογικής πολιτικής από τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα ενισχύσουν τα πραγματικά εισοδήματα και την παραγωγικότητα και θα συγκρατήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για φέτος 6,7%, πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (5,6%), και προσγείωση στο 1,6% το 2023 και το 2024. Επισημαίνει, επίσης, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οποίες θα ασκήσουν πίεση για αύξηση των μισθών, διευρύνοντας έτσι τη βάση του πληθωρισμού.

Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις για τη δρομολογούμενη επιδότηση του δανείου για την αγορά κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι η εμπειρία δείχνει πως θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών των κατοικιών. Είναι προτιμότερη, κατά τον ΟΟΣΑ, η διάθεση των σχετικών πόρων για ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT