Μεγάλο πρόβλημα για βρετανικές εταιρείες η έλλειψη υπαλλήλων

Μεγάλο πρόβλημα για βρετανικές εταιρείες η έλλειψη υπαλλήλων

Ζητούν χαλάρωση των περιορισμών στην είσοδο μεταναστών, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση Σούνακ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια ανορθόδοξη κατάσταση. Το επίπεδο ανεργίας βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3,6%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί από το 1974 και παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της βρετανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων CBI (Confederation of British Industry), τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις υπέφεραν από ελλείψεις προσωπικού τον περασμένο χρόνο. Αν κανείς, άλλωστε, περπατήσει στους δρόμους, θα δει ότι εδώ και μήνες υπάρχει παντού κολλημένη στις τζαμαρίες η ταμπέλα «Ζητείται προσωπικό». Ο πατροπαράδοτος αυτός τρόπος ίσως δείχνει τη μεγάλη ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε στο Μπέρμιγχαμ το συνέδριο της CBI, που εκπροσωπεί πάνω από 190.000 επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της Τόνι Ντάνκερ παρότρυνε την κυβέρνηση να σκεφθεί τη μετανάστευση ως τον πρακτικότερο τρόπο κάλυψης κενών θέσεων εργασίας. Οπως ο ίδιος δήλωσε, η ηγεσία της χώρας «πρέπει να είναι ειλικρινής με τον κόσμο όσον αφορά την τεράστια έλλειψη προσωπικού». Και χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο κ. Ντάνκερ: «Δεν έχουμε ούτε τους ανθρώπους ούτε την παραγωγικότητα που χρειαζόμαστε».

Ζητούν χαλάρωση των περιορισμών στην είσοδο μεταναστών, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση Σούνακ.

Ομως ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μείωσε κατά πολύ τις πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου. Στην ομιλία του στο συνέδριο ζήτησε από τις επιχειρήσεις να «εκμεταλλευθούν τις ελευθερίες που τους δίνει το Brexit». Παρ’ όλα αυτά, αν και εξέφρασε την επιθυμία του «να προσελκύσει στη χώρα τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως», τόνισε ότι «κύρια δέσμευσή του θα παραμείνει ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης». Οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση χωρίζονται ξεκάθαρα σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια ο κλάδος των επιχειρήσεων σκέφτεται ότι δεν έχει άλλον χρόνο να διαθέσει, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει τα οφέλη του Brexit. Σαν μια μέση λύση οι επιχειρήσεις ζητούν προσωρινές βίζες εργασίας για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είχε γίνει πέρυσι με τους οδηγούς φορτηγών.

Κατά την Τράπεζα της Αγγλίας, έως το 2025 η ανεργία σχεδόν θα διπλασιαστεί εξαιτίας της ύφεσης που γνωρίζει η χώρα. Οι υπέρμαχοι του Brexit, οι περισσότεροι από τους οποίους εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση, θεωρούν ότι ένα ενδεχόμενο κύμα οικονομικών μεταναστών εν μέσω ύφεσης θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, μη δίνοντας την ευκαιρία στους Βρετανούς να πατήσουν στα πόδια τους. Ομως οι επιχειρήσεις βλέπουν, τέλος, πως η παρελθούσα δεκαπενταετία χαμηλής παραγωγικότητας και ανάπτυξης είναι και η πραγματική αιτία της σημερινής ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT