Aνοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Aνοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη έκλεισαν και πάλι χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προβληματισμών των επενδυτών γύρω από την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των τεκταινομένων στην Κίνα, η οποία μόλις άρχισε να χαλαρώνει τα lockdowns αντιμετωπίζει άμεσα εκτόξευση των κρουσμάτων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει τουλάχιστον τους τελευταίους τρεις μήνες. Ειδικότερα, οι μετοχές των εταιρειών υδρογονανθράκων σημείωσαν άλμα 4,7% μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διαψεύδει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί των προθέσεων του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Ομοίως οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν άνοδο 2,7%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ειδών σπιτιού και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών υποχώρησαν όλες περίπου 0,1%. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι του Reuters, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις μεταβολές στα οικονομικά στοιχεία για να εκτιμήσουν πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Η άνοδος των μετοχών πετρελαϊκών ομίλων, μετά τη διάψευση του ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής, ενίσχυσε τους δείκτες.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, άλλωστε, ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την Ευρώπη, η οποία, όπως τονίζει ο διεθνής οργανισμός, θα υποστεί τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς εξακολουθούν να αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας και να μειώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας. Οπως τόνισε ο διεθνής οργανισμός, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από το 3,1% του τρέχοντος έτους στο 2,2% το επόμενο έτος, για να επιταχυνθεί σημαντικά στο 2,7% το 2024. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανάπτυξή της θα επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2022, για να υποχωρήσει στο 0,5% το 2023 και να ανακάμψει στο 1,4% το 2024.

Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 1,03%, ενώ ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε 0,29%. Σε ό,τι αφορά τον CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με μικρά κέρδη 0,35%. Σημειωτέον ότι στην κορυφή του δείκτη FTSE 100 βρίσκονται οι μετοχές της ΒΡ, που σημείωσαν χθες άνοδο 5% ακολουθώντας όποιον ενημερωθεί πρώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT