Χρηματιστήριο: Έπιασε ξανά τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Έπιασε ξανά τις 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,93%, στα 57,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Επιτυχημένη ήταν η νέα προσπάθεια του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να «πιάσει» τις 900 μονάδες, ένα επίπεδο που έχει αποδειχθεί «δύσκολο οχυρό» και προϋποθέτει υψηλούς τζίρους και θετικό διεθνές περιβάλλον. Ετσι, η ελληνική αγορά συνέχισε την ανοδική της κίνηση, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ για τον κίνδυνο καθυστέρησης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, με στηρίξεις από τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικά θετικό, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει εστιασμένο στις οικονομικές προοπτικές και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 900,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 862 και 850 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 904 και 950 μονάδες.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 2.187,67 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,27% στις 1.369,05 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για τη διατήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα χρειάζονται υψηλοί τζίροι και θετικό διεθνές περιβάλλον.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με κέρδη άνω του 3%, ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Motor Oil, Lamda Development, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ. Με απώλειες έκλεισαν Jumbo (-1,60%), ΔΕΗ (-0,93%) και Ελλάκτωρ (-0,12%).

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 1,51% στις 641,84 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει ράλι 5,26% και την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 2,03%, ενώ στο +0,95% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα και με απώλειες 0,96% η Eurobank.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακής, η αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 900 μονάδες διακόπηκε λόγω του πυραυλικού χτυπήματος στην Πολωνία. Ομως, μια σειρά από λόγους επαναφέρουν το Χ.Α. και πάλι πάνω από αυτό το σημαντικό τεχνικά επίπεδο: η Εθνική και η Πειραιώς ολοκλήρωσαν επιτυχώς ομολογιακές εκδόσεις, θωρακίζοντας τα κεφάλαιά τους ενόψει των stress tests του επόμενου έτους. Η Wood αναβάθμισε τις τιμές-στόχους των συστημικών τραπεζών, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες για την ανθεκτικότητα και τις ευοίωνες προοπτικές προσέθεσε και η Morgan Stanley. Παράλληλα, όπως προσθέτει ο αναλυτής, ο προϋπολογισμός για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,8%, επενδύσεις στο +15,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και υποχώρηση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στο 159,3%.

Οι παραπάνω εξελίξεις, στον βαθμό που θα υλοποιηθούν, θα διασφαλίσουν κατά τον κ. Τζάνα την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία, η οποία ωστόσο θα δοθεί πιθανότατα με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού. Ενόψει των παραπάνω, η συντήρηση της συναλλακτικής υποτονικότητας δεν επιτρέπει τη διατηρήσιμη αναρρίχηση πάνω από τις 900 μονάδες, καθώς παραμένουν οι πολλαπλές αβεβαιότητες που συντηρούν την απροθυμία για ανάληψη αυξημένων επενδυτικών κινδύνων, προσπερνώντας προσώρας τα ελκυστικά στοιχεία ελληνικών επενδυτικών επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT