«Έξυπνη πόλη» στα Ασπρα Σπίτια

Η Mytilineos παρουσίασε την πλατφόρμα Smart Cities, που έχει εγκατασταθεί σε 15 σπίτια του οικισμού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα εργαστήριο καινοτομίας, μια μικρογραφία «έξυπνης πόλης» του μέλλοντος, όπου ευέλικτες εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη ανοίγουν νέες δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας ζωής και βιωσιμότητας, έχει μετατρέψει η Mytilineos τον πρότυπο αρχιτεκτονικά οικισμό Ασπρα Σπίτια, στην παραλία του Διστόμου, που σχεδίασε τη δεκαετία του ’60 ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η εταιρεία παρουσίασε χθες σε ανοιχτή εκδήλωση την πλατφόρμα Smart Cities που προέκυψε ως αποτέλεσμα των συνεργειών των τεσσάρων τομέων δραστηριοποίησής της και η οποία προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos για να ενισχύσει το προφίλ Energy Utility της νέας εποχής. «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, “πράσινες” και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα», τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ομιλία του, ανοίγοντας την εκδήλωση.

Με το προνόμιο ενός δικού της οικισμού που κατοικείται από εργαζομένους της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» η Mytilineos δημιούργησε την πρώτη στην Ελλάδα «έξυπνη πόλη», διασφαλίζοντας στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών ενόψει και των διαγωνισμών που αναμένονται από τους δήμους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά και τους 332 δήμους της χώρας, εκ των οποίων οι 17 με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικούς πόρους 90 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιποι 315 θα μοιραστούν όρους του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, με ποσά από 200.000 ευρώ για τους πολύ μικρούς δήμους, που όμως φτάνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ για τους δήμους που έχουν λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους.

Η Smart Cities της Mytilineos παρέχει σειρά εφαρμογών και προϊόντων και απευθύνεται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και σε μεγάλους οργανισμούς που μπορούν να ενσωματώσουν είτε ολόκληρη την πλατφόρμα είτε μέρος αυτής. Από τον Ιούλιο η πλατφόρμα έχει εγκατασταθεί σε 15 σπίτια του οικισμού παρέχοντας ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση ενέργειας και την έξυπνη διαχείριση υδάτων. Παράλληλα, κατά μήκος της παραλίας έχουν τοποθετηθεί έξυπνοι στύλοι, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Mytilineos και οι οποίοι είναι ενεργειακά αυτόνομοι και λειτουργούν με την «πράσινη» ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες που διαθέτουν. Μέσω αυτών οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ελεύθερη σύνδεση Internet μέσω 5G Wi-Fi, στη μετεωρολογική πρόβλεψη με ακριβή καιρικά δεδομένα που λαμβάνονται από τους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς στον οικισμό, σε πληροφορίες για την πόλη τους μέσω διαδραστικής οθόνης, φόρτισης των συσκευών τους, ακόμη και σε μουσική μέσω μέσω bluetooth σύνδεσης και streaming. Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους πολίτες για δρώμενα της πόλης αλλά και για άμεση αποστολή μηνυμάτων σε πολίτες. Μέσω τέλος της Πλατφόρμας του Πολίτη οι κάτοικοι στα Ασπρα Σπίτια έχουν μαζί τους στο κινητό ή στο tablet ό,τι χρειάζονται για να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την πόλη τους και να συμμετέχουν ενεργά και διαδραστικά σε αυτήν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT