Η Uniper θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια έως και 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τη γερμανική κυβέρνηση. Οι περικοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση του ενεργειακού κολοσσού της Γερμανίας. Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες η εταιρεία ανέφερε ότι η αρχική ένεση ρευστού της τάξεως των 8 δισ. ευρώ, που της είχε δοθεί, δεν θα είναι επαρκής για τη σταθεροποίησή της. Το επιπλέον εγκεκριμένο κεφάλαιο θα προκύψει μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, για τις οποίες επιτρέπεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνον το γερμανικό δημόσιο. Στόχος της κίνησης αυτής είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν ούτως ώστε να καλύψουν μελλοντικές ζημίες. «Τα κεφαλαιακά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τη γερμανική κυβέρνηση θα θέσουν ένα τέλος σε μήνες αβεβαιότητας για την εταιρεία μας και τους πελάτες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Κλάους-Ντίετερ Μάουμπαχ. «Η κυβερνητική υποστήριξη θα επιτρέψει στη Uniper να συνεχίσει να προμηθεύει αέριο τους πελάτες της με τους όρους που είχαν συναφθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Η Uniper ήταν μια από τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου υπό συνθήκες πολέμου. Σημειωτέον πως οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα πέραν αυτών που κατέβαλε η εταιρεία κοινής ωφελείας για να έχει πρόσβαση στα καύσιμα που διοχετεύονται από τη Ρωσία. Συν τοις άλλοις, το κόστος της εταιρείας για την προμήθεια φυσικού αερίου στις ακριβότερες αγορές χονδρικής δεν μπορεί να μετακυλισθεί πλήρως στους καταναλωτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ακύρωσε μια εισφορά που θα επέτρεπε να μοιραστεί το βάρος των υψηλών τιμών και την αντικατέστησε με ένα ανώτατο όριο τιμών που δεν βοηθά τους προμηθευτές. Ο όμιλος της Uniper κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους είχε εμφανίσει καθαρές ζημίες της τάξεως των 40 δισ. ευρώ περίπου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες για την αντικατάσταση του όγκου του φυσικού αερίου και τις προβλέψεις έναντι μελλοντικών απωλειών.
H γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει την εταιρεία με 8 δισ. ευρώ, αλλά δεν επαρκούν.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων, το Βερολίνο είχε αποφασίσει να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας και να την εθνικοποιήσει – η ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται έως την εκπνοή του 2022. Λογίζεται δε ως ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της Γερμανίας μέχρι σήμερα για την προστασία της χώρας από τις πιθανές εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και την επιβολή δελτίου διανομής καυσίμων μέσα στον φετινό χειμώνα και πέραν αυτού. Αναφορικά τώρα με το σχέδιο εθνικοποίησης της Uniper, αυτό προβλέπει αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ σε τιμή έκδοσης 1,70 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων εγγραφής των μετόχων. Το ήδη εγκριθέν κεφάλαιο ύψους έως και 25 δισ. ευρώ θα συγκροτηθεί για τη μερική αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων, που αποδυναμώθηκαν, από περαιτέρω ζημίες το 2022, το 2023 και το 2024. Τέλος, το εγκεκριμένο κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί σε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πριν από το τέλος του 2022.