Χρηματιστήριο: Σκαρφάλωσε σε υψηλό επτά μηνών

Χρηματιστήριο: Σκαρφάλωσε σε υψηλό επτά μηνών

Στις 906,40 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 0,70%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Aλλο ένα βήμα προς την «εδραίωση» των 900 μονάδων έκανε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με σημαντικές στηρίξεις από την πλειονότητα των τίτλων αλλά και το σχετικά ήρεμο κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της ανακοίνωσης των πρακτικών της Fed.

Το Χ.Α. έχει καταφέρει ήδη να μετρήσει τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, καλύπτοντας πλήρως το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη διόρθωση και επιστρέφοντας σε υψηλά επτά μηνών, με τη νέα απόπειρα υπέρβασης των 900 μονάδων να κρίνεται προς το παρόν επιτυχής.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές είναι πιθανό να υποβοηθήσει την ελληνική αγορά να κινηθεί προς τις 950 μονάδες το επόμενο διάστημα, ενώ –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι άλλος ένας μήνας θετικών αποδόσεων για το Χ.Α.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 906,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,96 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 2.202,85 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,86% στις 1.380,88 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές είναι πιθανό να βοηθήσει την ελληνική αγορά να κινηθεί προς τις 950 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε και πάλι η Βιοχάλκο με κέρδη 3,67%, ενώ ακολούθησε η Quest στο +2,21% και με άνοδο άνω του 1% οι Coca-Cola, HELLENiQ ENERGY και ΤERNA Ενεργειακή. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Σαράντης στο -2,91% και η ΔΕΗ στο -1,18%, ενώ ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ στο -0,85% και με ήπια πτώση οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, και ΑΔΜΗΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε για τρίτη ημέρα με άνοδο 1,25% στις 649,86 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,86%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί με κέρδη 2,81%, ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν η Eurobank (-0,65%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-0,21%).

Oπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments, οι διεθνείς αγορές παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, παρά την αρνητική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Από το επεισόδιο στην Πολωνία, την αύξηση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα και τώρα τις νέες απειλές της Ρωσίας για κλείσιμο της «κάνουλας» στη Γηραιά Ηπειρο, προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια αρνητική επίδραση στην επενδυτική ψυχολογία.

Αντιστοίχως και ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε ποτέ από την περιοχή των 900 μονάδων, κρατώντας επαφή με αυτό το κρίσιμο τεχνικό αλλά και ψυχολογικό όριο. Η ήπια διόρθωση αποφόρτισε τους ταλαντωτές, επιτρέποντας στον δείκτη να ξεπεράσει αυτό το κομβικό επίπεδο. Κατοχύρωση του υψηλού των 910 μονάδων θα στρέψει τα βλέμματα των αγοραστών προς το επίπεδο των 937 μονάδων, ενώ όχι πολύ μακριά εντοπίζεται η μακροχρόνια αντίσταση των 950 μονάδων που ταλανίζει την αγορά πάνω από μία επταετία.

Η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed αναμένεται να δώσει τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση, με τις λοιπές μακροοικονομικές ανακοινώσεις να μην παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα δεν φαίνεται να επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις λόγω και του αντικτύπου της αργίας των αμερικανικών αγορών σήμερα Πέμπτη (Ημέρα των Ευχαριστιών) και της ημιαργίας την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT