Κερδοφόρο το εννεάμηνο για Ελλάκτωρ

Καθαρά κέρδη 15,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 56 εκατ. ευρώ, πέτυχε ο όμιλος Ελλάκτωρ κατά το φετινό εννεάμηνο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Καθαρά κέρδη 15,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 56 εκατ. ευρώ, πέτυχε ο όμιλος Ελλάκτωρ κατά το φετινό εννεάμηνο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, αν αφαιρεθεί η προς απόσχιση δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες συνεχίζουν να εμφανίζουν ζημία 16,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 83,5 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο. Πάντως, το μεικτό κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 160,7 εκατ. ευρώ, έναντι 77,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση μεγαλύτερη του 100%.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα των ΑΠΕ, η οποία συνεισέφερε καθαρά κέρδη 32,3 εκατ. ευρώ το φετινό εννεάμηνο, αναμένεται να αποσχιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την πώληση του 75% στον όμιλο Motor Oil. Τα έσοδα από αυτή τη μεταβίβαση, ύψους της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποπληρώσουν τον δανεισμό «γέφυρα» που έχει συναφθεί για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ, που επίσης ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα.

Κατά το φετινό εννεάμηνο, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου (περιλαμβανομένων των ΑΠΕ) ανήλθε σε 739 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 16% σε ετήσια βάση, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6% σε 259 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 67% σε 176 εκατ. ευρώ.

Στα 15,6 εκατ. τα καθαρά κέρδη του ομίλου – Στα 739 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών.

Τα έσοδα του τομέα της κατασκευής αυξήθηκαν κατά 20%, σε 380,2 εκατ. ευρώ, το φετινό εννεάμηνο, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA περιορίστηκαν σε σχεδόν μηδενική ζημία, έναντι ζημίας 70,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η δραστηριότητα πάντως παρέμεινε ζημιογόνος κατά 10,6 εκατ. ευρώ, αλλά κατά πολύ λιγότερο συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2021, όταν οι ζημίες είχαν διαμορφωθεί σε 87,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, «ο όμιλος ενίσχυσε σημαντικά τόσο τον κύκλο εργασιών του όσο και την κερδοφορία του, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) των τελευταίων ετών και επιστρέφοντας στην κερδοφορία μετά από δέκα έτη». Οπως σημειώνει ο κ. Μπουλούτας, το σχέδιο αναδιοργάνωσης, που προέβλεπε την ενίσχυση των τομέων της κατασκευής, των παραχωρήσεων, του περιβάλλοντος και του real estate, έχει πλέον ολοκληρωθεί, ενώ το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 2,7 δισ. ευρώ του κατασκευαστικού τομέα αναμένεται να τροφοδοτήσει τα έσοδα του ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του 2023, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον τα κέρδη από τον τομέα των ΑΠΕ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένη θετική συνεισφορά από τον τομέα των παραχωρήσεων, όπου σημειώνεται σταθερή αύξηση και ανάκαμψη του κυκλοφοριακού όγκου.

Η αύξηση αυτή αναμένεται να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών, ενώ πλέον δεν θα πρέπει να αναμένονται νέες και δυσάρεστες «εκπλήξεις» από τον κατασκευαστικό τομέα του ομίλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT