«Καμπανάκι» για ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη

«Καμπανάκι» για ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη

Αναμένεται εκτόξευση της ζήτησης λόγω μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας

3' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οι προβλέψεις για ήπιο χειμώνα τείνουν να διαψευσθούν για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, που βλέπει τις θερμοκρασίες να υποχωρούν και το κρύο να έρχεται δυναμικά μετά το ευνοϊκό φθινόπωρο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τη Γαλλία μέχρι τη Φινλανδία προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας ή διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς αναμένεται να εκτοξευθεί η ζήτηση στους επόμενους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες.

Εως τώρα το ασυνήθιστα θερμό φθινόπωρο διευκόλυνε την Ευρώπη να συγκεντρώσει αποθέματα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι ταμιευτήρες της να εμφανίζουν σήμερα πληρότητα σχεδόν 95%. Τις τελευταίες 10 ημέρες όμως μειώνονται σταθερά, καθώς οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να κρυώνουν και σιγά σιγά να καταναλώνουν το αέριο που έχουν αποθηκεύσει. Και στο μεταξύ, οι προβλέψεις μιλούν για υποχώρηση της θερμοκρασίας στη Γερμανία στους τριάμισι βαθμούς Κελσίου, ενώ σε πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά όπως το Αμστερνταμ, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη αναμένεται να καταγραφούν θερμοκρασίες κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα, κι ενώ αναμένονται οι κινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούσαν χθες στην Ευρώπη. Τα προθεσμιακά συμβόλαια σημείωναν πτώση 2% και στην αγορά του Αμστερνταμ κατά 1,3% στα 128 ευρώ η μεγαβατώρα. Δεδομένου, πάντως, ότι όλα δείχνουν πως καταφθάνει ένας βαρύς χειμώνας, αναμένεται να αυξηθούν. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση το 2023, άλλωστε, έχουν ήδη εκτοξευθεί στα 108 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδο υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Επίσης, οι τιμές του LNG στην ελεύθερη διεθνή αγορά βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς στην αγορά επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων, ενώ σε καθοριστικές αγορές έχει ήδη καταφθάσει ένας δριμύς χειμώνας. Σύμφωνα με διαπραγματευτές που επικαλούνται εκτιμήσεις της S&P Global, η τιμή αναφοράς της Ασίας σημείωσε χθες άνοδο 20% φτάνοντας στα 34,24 δολάρια ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων. Και στο μεταξύ, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες για τις προμήθειες LNG αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικός καθώς έχουν κλείσει τα συμβόλαια για παράδοση μέχρι το 2026.

Σε πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως το Αμστερνταμ, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη, αναμένεται να καταγραφούν θερμοκρασίες κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι χώρες της βορειοδυτικής Ασίας που εισάγουν LNG, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, δηλώνουν αισιόδοξες ότι έχουν συγκεντρώσει επαρκή καύσιμα για τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή όμως η προσφορά είναι περιορισμένη και ένας ξαφνικός παγετός θα εξαντλήσει ταχύτατα τα αποθέματα. Τις τιμές του LNG εξωθεί άλλωστε ανοδικά η Shell που είναι και η πρώτη στον κόσμο σε εμπορία του καυσίμου.

Επιπλέον, δεν λείπουν οι συνεχείς προειδοποιήσεις από αναλυτές και στελέχη της βιομηχανίας για τον κίνδυνο να παγιωθεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επί χρόνια αν η Γηραιά Ηπειρος δεν κατορθώσει να μειώσει τη ζήτηση και να διασφαλίσει φυσικό αέριο από νέες πηγές. Η προοπτική παράτασης της ενεργειακής κρίσης θέτει τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώπιον μιας σκληρής πραγματικότητας. Μολονότι έχουν δαπανήσει ήδη εκατοντάδες δισ. ευρώ για να διασφαλίσουν πληρότητα στους ταμιευτήρες τους για αυτόν τον χειμώνα και να εξασφαλίσουν την αναγκαία στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος η πίεση στα δημόσια οικονομικά των χωρών τους, ενώ θα εξακολουθήσουν να υποφέρουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ανησυχία εντείνει, άλλωστε, η πλέον πρόσφατη απειλή που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ευρώπης μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή να διακόψει την προσφορά αερίου και από τον τελευταίο αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Η πληρότητα του αερίου στους ταμιευτήρες της Ευρώπης στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή αρχίζει να αυξάνεται η ζήτηση, βρισκόταν στο 90%, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με άλλες χρονιές, καθώς ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών ήταν το 86%. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel, η ζήτηση έχει μειωθεί συνολικά κατά 13% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών, ενώ παράλληλα η Γηραιά Ηπειρος έχει εξασφαλίσει LNG καθώς η πτώση της ζήτησης από την Κίνα έχει διευκολύνει την κατάσταση.

Αναλυτές της αγοράς και στελέχη της βιομηχανίας προειδοποιούν, πάντως, πως η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης μπορεί να εξωθήσει τους Ευρωπαίους να επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο επιθετική η μείωση της ζήτησης. Στο μεταξύ, χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως οι Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία και Κροατία δρομολογούν σχέδιά τους για την ανέγερση νέων τερματικών σταθμών επαναφοράς του LNG σε αέρια μορφή. Η Ευρώπη άλλωστε ενδέχεται να αυξήσει φέτος τη χωρητικότητα των ταμιευτήρων της για να δεχθούν εισαγωγές υγροποιημένου αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT