Το Twitter κατεβάζει ρολά στις Βρυξέλλες

Το Twitter κατεβάζει ρολά στις Βρυξέλλες

Ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε. σχετικά με το εάν η πλατφόρμα θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες για τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το Twitter διέλυσε ολόκληρο το γραφείο του στις Βρυξέλλες, προξενώντας σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε. σχετικά με το εάν η εν λόγω πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα συμμορφωθεί με τους αυστηρούς νέους κανόνες της για τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Δύο εκ των στελεχών του κοινωνικού δικτύου, οι Τζούλια Μόζερ και Ντάριο λα Νάσα, αρμόδιοι για την ψηφιακή πολιτική του Twitter στην Ευρώπη, αποχώρησαν από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πέντε άτομα με γνώση των κινήσεων αυτών. Οι αποχωρήσεις εντάσσονται στις σχεδόν 1.200 παραιτήσεις των τελευταίων ημερών από τον όμιλο, ο οποίος τελεί σε κατάσταση δίνης μετά την εξαγορά του από τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ – αρχικά όλα ξεκίνησαν με το ήμισυ του προσωπικού να απολύεται, ήτοι έφυγαν 3.700 άτομα. Προσφάτως αποχώρησε και ο επικεφαλής του Τwitter στη Γαλλία.

Βέβαια, στην περίπτωση του γραφείου στις Βρυξέλλες τα πράγματα έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν είχαν ηγηθεί της προσπάθειας της εταιρείας να συμμορφωθεί με τον κώδικα προστασίας από την παραπληροφόρηση και τη νέα νομοθεσία – ορόσημο, στην οποία υπάγεται ο έλεγχος των ψηφιακών υπηρεσιών και η οποία τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Υπό το πρίσμα αυτό ορίζονται και νέοι κανόνες ως προς το πώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να διατηρούν τους χρήστες ασφαλείς στο Διαδίκτυο. Συν τοις άλλοις και κάποια στελέχη του Twitter στο μικρό αλλά ζωτικής σημασίας γραφείο των Βρυξελλών, που θεωρείται κρίσιμος δίαυλος για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είχαν αποχωρήσει στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια των ευρύτερων περικοπών διεθνώς. Οι Μόζερ και Λα Νάσα «επιβίωσαν» των αρχικών εκκαθαρίσεων, αλλά αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την εταιρεία αφότου ο νέος ιδιοκτήτης της εξέδωσε τελεσίγραφο.

Την περασμένη εβδομάδα, ειδικότερα, ο Ελον Μασκ, εφαρμόζοντας ακριβώς τις μεθόδους που ακολουθούσε σε άλλες εταιρείες του, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και η διαστημική SpaceX, έδωσε εντολή στο προσωπικό να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα συμμορφωθεί με μια «σκληροπυρηνική εργασιακή κουλτούρα». Δεν είναι σαφές εάν το προαναφερθέν ζευγάρι παραιτήθηκε ή απολύθηκε, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις από την Ινδία έως τη Γαλλία. Τα κατά τόπους στελέχη του Twitter, που είχαν καταλάβει καίριες θέσεις για να διαχειριστούν θέματα με τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, εγκατέλειψαν ξαφνικά τον εργασιακό τους χώρο. «Ανησυχώ με τα νέα της απόλυσης τόσο μεγάλου αριθμού προσωπικού του Twitter στην Ευρώπη», δήλωσε στους Financial Times η Βέρα Γιουρόβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον κώδικα προστασίας από την παραπληροφόρηση. «Αν θέλει μία εταιρεία να δράσει αποτελεσματικά κατά της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, αυτό απαιτεί πόρους». Και συμπλήρωσε, εν κατακλείδι: «Ειδικά στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου παραπληροφόρησης, αναμένω από το Twitter να σεβαστεί πλήρως τη νομοθεσία της Ε.Ε. και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Το Twitter υπήρξε ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης και της παράνομης ρητορικής μίσους και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT