Κέρδη σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Στα υψηλότερα τριών μηνών έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 με την αρωγή των εταιρειών του κλάδου ακινήτων, αφότου τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατέδειξαν πως υπάρχει η τάση μεταξύ των στελεχών της για ανάσχεση στον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,46%, ενώ ανοδικά έκλεισαν και όλα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,02%, με 0,78% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,42% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,61% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και 0,68% ο IBEX στη Μαδρίτη. O τομέας των ακινήτων, ο οποίος είναι ευάλωτος στις κινήσεις των επιτοκίων, ήταν και εκείνος με την υψηλότερη επίδοση και άνοδο 2,5% χθες. Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν 8 μονάδες βάσης στο 1,85%. Ο STOXX 600 διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Αυγούστου, αν και οι όγκοι συναλλαγών ήταν περιορισμένοι και ο βασικός λόγος ήταν ότι η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή χθες λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

O σχετικός δείκτης των ακινήτων κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση και άνοδο 2,5% χθες.

Την Τετάρτη είχε ολοκληρώσει με κέρδη τη συνεδρίασή της χάρις στα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία κατέγραφαν ότι σημαντική πλειοψηφία των αξιωματούχων της είχαν συμφωνήσει πως σύντομα θα ήταν ορθό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αυξήσεων στο κόστος δανεισμού. «Τα πρακτικά εναρμονίζονται με τις προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις, αν και ταυτόχρονα υποδηλώνουν ότι το τελικό επιτόκιο θα είναι υψηλότερο», παρατηρεί ο Καρίμ Τσέντιντ, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην BlackRock. «Το διαφορετικό για την ΕΚΤ ωστόσο είναι πως η ύφεση, την οποία αναμένουμε να ενσκήψει στην Ευρώπη, εκτιμάμε πως θα διαρκέσει περισσότερο. Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να φθάσει έως το σημείο εκείνο που μπορεί να φθάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Επίσης, θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού πιο νωρίς από τη Fed». Τα αντίστοιχα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου αποτυπώνουν το ότι τα στελέχη της φοβούνται μήπως τελικά ο πληθωρισμός εδραιωθεί, δίνοντας την αιτιολογία για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT