Ανοδος 1,48% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τραπεζικές μετοχές

Ανοδος 1,48% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τραπεζικές μετοχές

Στις 919,78 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Στο 4% η απόδοση του 10ετούς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Με φόρα συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αφήνει πίσω του τις 900 μονάδες, παρά τον χαμηλό τζίρο λόγω και της αργίας στη Wall Street. Οι τραπεζικές μετοχές, καθώς και επιλεγμένα blue chips ηγήθηκαν των αποδόσεων, ενώ σημαντικό στήριγμα για τον Γενικό Δείκτη ήταν και η διατήρηση του θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία έδειξαν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού δίνει περιθώρια να μετριαστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Τα παραπάνω ώθησαν σε ράλι τις τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης, προσφέροντας στήριξη και στις αποτιμήσεις των μετοχών, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων να υποχωρούν κατά 3,5% και στα όρια του 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Μετά την πρόσφατη (ήπια) διόρθωση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, το Χ.Α. κατάφερε γρήγορα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος για το έτος, δείχνοντας ανθεκτικότητα, κάτι που το έχουν κάνει ελάχιστοι δείκτες διεθνώς – συγκεκριμένα ο βρετανικός, ο πορτογαλικός, ο τουρκικός και ο Bovespa της Βραζιλίας.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 919,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,75 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,77% στις 2.241,93 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,49% στις 1.387,71 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα πρακτικά της Fed αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο λιγότερο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, κάτι που βελτιώνει το κλίμα στις αγορές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με ράλι 5,81%, ενώ ακολούθησαν η Σαράντης στο +3,49% και η Motor Oil στο +2,82% και με άνοδο άνω του 1% οι Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με ήπια πτώση έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, OTE και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και πάλι με άνοδο 2,74% στις 667,65 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 3,85%, τη Eurobank κατά 3,54%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,35%, ενώ η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη 0,78%.

Το διεθνές μετοχικό «πάρτι» συνεχίζεται, με τους επενδυτές να «ξεχνούν» κάποιους από τους καταλύτες που οδήγησαν φέτος τις παγκόσμιες αποτιμήσεις χαμηλότερα, σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Ο ηπιότερος τόνος που υιοθετούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και το πρώιμα εορταστικό κλίμα έχουν προκαλέσει ένα συγκρατημένο κύμα ευφορίας.

«Το γεγονός ότι συνεχίζει να επικρατεί σκεπτικισμός για τη διάρκεια, το εύρος και την “αξιοπιστία” του bear market ράλι, εκτιμούμε ότι λειτουργεί υποστηρικτικά για τις όποιες περαιτέρω ανατιμήσεις, καθώς όλα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχουν λυθεί εν μια νυκτί», όπως προσθέτει. Σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., οι «ταύροι», όπως αναφέρει, στρέφονται δειλά αλλά με αξιώσεις προς το πολυετές και «στοιχειωμένο» ρεκόρ των 950+ μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, η απουσία πειστικής συναλλακτικής δραστηριότητας και το προηγηθέν «ράλι» προβληματίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT