Προσδοκίες για ηπιότερη αύξηση επιτοκίων

Προσδοκίες για ηπιότερη αύξηση επιτοκίων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (FOMC), 1-2 Νοεμβρίου, στην οποία αποφασίστηκε η τέταρτη κατά σειράν αύξηση 75 μ.β. στα επιτόκια, η πλειοψηφία των μελών θεωρεί ότι ο ρυθμός επιτοκιακών αυξήσεων θα πρέπει να επιβραδυνθεί σύντομα, λόγω της αβεβαιότητας για το διάστημα της χρονικής υστέρησης μεταξύ των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και της επίδρασής τους στην οικονομία. Επίσης, αν και τα πρακτικά επιβεβαίωσαν ότι η προσοχή της επιτροπής έχει μετατοπιστεί από τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στο τερματικό επιτόκιο και το διάστημα που το βασικό επιτόκιο παρέμβασης fed funds rate θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών σχετικά με το ύψος του τερματικού επιτοκίου. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση τον Σεπτέμβριο (δηλαδή πάνω από 4,60% και πολύ πιο ψηλά από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας 2,5%), ενώ άλλοι ανησυχούν για τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης.

Η προοπτική ηπιότερης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με πρόσφατες ανακοινώσεις ασθενών στοιχείων από τις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των προσδοκιών για το τερματικό επιτόκιο το 2023 στο 5,0% από 5,12% περίπου στις αρχές της εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, παρά την απογοήτευση των επενδυτών για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης από την Κίνα της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στον κορωνοϊό σύντομα, μετά το ρεκόρ των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες που έχει οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ανοδικά κινήθηκαν και τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, συμπαρασύροντας στο ράλι των τιμών και τους ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους, οι οποίοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι από τις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης 75 μ.β. ή μικρότερης 50 μ.β. στα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, καθώς και από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου πάνω από τα 120 ευρώ/μεγαβατώρα μετά την προειδοποίηση της Gazprom για ενδεχόμενη διακοπή των ροών προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT