«Χαμηλές πτήσεις» στα εταιρικά ταξίδια περιμένουν οι αεροπορικές

«Χαμηλές πτήσεις» στα εταιρικά ταξίδια περιμένουν οι αεροπορικές

Βλέπουν αντιστροφή του κλίματος λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Τα επαγγελματικά ταξίδια επανέκαμψαν φέτος πολύ πιο δυναμικά από όσο είχαν προβλέψει οι περισσότεροι αναλυτές του κλάδου των αερομεταφορών κατά τη χειρότερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα δε εσωτερικά ταξίδια μέσα στο φθινόπωρο επανέρχονται στα σχεδόν δύο τρίτα των επιπέδων του 2019. Εντούτοις, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει εμφανισθεί ένα νέο κώλυμα, διότι πλέον οι εταιρείες περιστέλλουν τις δαπάνες τους υπό το πλαίσιο μιας επιβραδυνόμενης οικονομίας. Ο Χένρι Χάρτβελντ, αναλυτής του κλάδου αεροπορικών ταξιδιών για την Atmosphere Research, επισήμανε ότι οι διευθυντές των τμημάτων εταιρικών ταξιδιών τού είπαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν να απαγορεύουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια και να αυξάνουν τον αριθμό των στελεχών που χρειάζονται για να εγκρίνουν τα αναγκαία ταξίδια των εργαζομένων. Επιπλέον, προβλέπει ότι τα εταιρικά ταξίδια θα ελαττωθούν ώς έναν βαθμό έως την εκπνοή του έτους και δεν αποκλείεται να παραμείνουν περιορισμένα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συν τοις άλλοις, ο κ. Χάρτβελντ σημείωσε πως οι συζητήσεις που είχε τον οδήγησαν στη σκέψη ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα «διαμορφωθούν κάτω από τα επίπεδα που προέβλεπαν τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών στις εκτιμήσεις τους σχετικά με τα κέρδη του τρίτου τριμήνου».

Εκτιμούν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα ελαττωθούν έως την εκπνοή του έτους και δεν αποκλείεται να παραμείνουν περιορισμένα κατά το α΄ τρίμηνο του 2023.

Σχεδόν ένα μήνα πριν, οι αεροπορικές εταιρείες ήταν αισιόδοξες ως προς τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία. Ειδικότερα, η Delta Airlines ανέφερε πως 90% των εταιρικών πελατών της «αναμένουν ότι τα ταξίδια τους θα παραμείνουν ίδια ή θα αυξηθούν» το τέταρτο τρίμηνο. Η United Airlines, επίσης, δήλωσε ότι τα δυναμικά της αποτελέσματα τρίτου τριμήνου υποδηλώνουν τη «διαρκή τάση για ζήτηση αεροπορικών μετακινήσεων, η οποία θα αντισταθμίσει πλήρως τυχόν αντίρροπες οικονομικές πιέσεις». Πολύ θετική ήταν και η προσέγγιση των ξενοδοχειακών ομίλων. Ο Κρίστοφερ Νασέτα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας των ξενοδοχείων Hilton, επισημαίνει ότι η συνολική πληρότητα έφθασε το 73% και πάνω το τρίτο τρίμηνο, ενώ ειδικά τα επαγγελματικά ταξίδια ήταν πολύ δυναμικά. Παρά ταύτα, η μεταστροφή στη διάθεση παρατηρήθηκε ενόσω η οικονομία επιβραδύνθηκε πιο εμφανώς. Ειδικά οι όμιλοι του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας ανακοίνωσαν σημαντικές και μαζικές απολύσεις. Οι στεγαστικές τράπεζες, επιπροσθέτως, έχουν ελαττώσει το προσωπικό τους, διότι η αύξηση στα επιτόκια πλήττει τις δραστηριότητές τους.

Αξιζει να σημειωθεί ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία βασιζόταν εδώ και πολύ καιρό στα επαγγελματικά ταξίδια τόσο για τη συνέπεια όσο και για την κερδοφορία που της απέφεραν. Αλλωστε, οι επιχειρήσεις ήταν πρόθυμες να ξοδέψουν περισσότερα εν συγκρίσει με όσους και όσες ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής. Καθώς η οικονομία τέθηκε μετά την πανδημία σε επανεκκίνηση, οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι οι προσωπικές συναντήσεις εξυπηρετούν έναν σκοπό. Σε πρόσφατη έρευνα από την Global Business Travel Association, που συσπειρώνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα επαγγελματικά ταξίδια και την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, οι διευθυντές τμημάτων εταιρικών ταξιδιών υπολόγισαν ότι ο όγκος των επαγγελματικών ταξιδιών των εργοδοτών τους στις χώρες καταγωγής τους ανήλθε στο 63% των προπανδημικών επιπέδων και τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια ήταν στο 50% των εν λόγω επιπέδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT