Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω της Κίνας

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω της Κίνας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η μεγάλη αναταραχή που προκάλεσαν οι εκτεταμένες, πλην σπάνιες, διαδηλώσεις στην Κίνα ενάντια στην ακραία πολιτική για την ανάσχεση του κορωνοϊού, σε όλες τις αγορές διεθνώς, δεν άφησε άθικτη και τη Γηραιά Ηπειρο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με απώλειες λόγω της εκτεταμένης ανησυχίας για το πώς τα τεκταινόμενα στην Κίνα θα επηρεάσουν την παγκόσμια ζήτηση εμπορευμάτων και τροφίμων, αλλά και τη διάθεση για ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Η τιμή της μετοχής της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας Airbus υποχώρησε 5,7% έπειτα από αναφορές ότι ίσως αναγκαστεί να καθυστερήσει ορισμένες παραδόσεις αεροσκαφών. Ο STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,65%, με -0,17% στο Λονδίνο ο FTSE 100, με -1,09% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,70% στο Παρίσι ο CAC 40, με -1,12% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -1,11% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται πως ο STOXX 600 είχε φθάσει την προηγούμενη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδά του για το τελευταίο τρίμηνο και πλέον. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες είχαν και αυτοί κάμψη, με τους Dow Jones και S&P 500 να εμφανίζουν απώλειες -1,29% και -1,41% αντίστοιχα. Το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% στα 1,0366 δολάρια και το αργό Ν. Υόρκης είχε άνοδο 1,2% στα 77,20 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναταραχές εξαιτίας των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Στην Κίνα η αστυνομία σταμάτησε ανθρώπους στον δρόμο και τους έκανε έρευνα σε περιοχές της Σαγκάης και του Πεκίνου, αφότου πλήθη διαδηλωτών εκεί και σε άλλες πόλεις διαμαρτυρήθηκαν εναντίον των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά του ιού, που έχουν αναστατώσει τη ζωή τους τα τελευταία 3 χρόνια. Χθες στην Κίνα ο αριθμός κρουσμάτων είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης της πολιτικής κατά της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο κλάδος των πετρελαιοειδών είχε πτώση 1,4% λόγω αρχικής κάμψης των τιμών του αργού εξαιτίας ανησυχιών για τις προοπτικές της χώρας με τις μεγαλύτερες εισαγωγές, που είναι η Κίνα, ενώ με απώλειες έκλεισαν χθες και οι κλάδοι πολυτελών ειδών και αυτοκινήτου που έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT