Θετικές οι προοπτικές για τις τράπεζες το 2023

Θετικές οι προοπτικές για τις τράπεζες το 2023

Δύο μεγάλους «αγνώστους» βλέπει για τον κλάδο η Axia Research

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Θετική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το επόμενο έτος εμφανίζεται η Axia Research, επισημαίνοντας ωστόσο τις προκλήσεις που δημιουργούν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ στους κινδύνους για τον κλάδο τοποθετεί τις επιπτώσεις στην κερδοφορία λόγω του υψηλού πληθωρισμού, τον πιθανό σχηματισμό νέων NPEs, την ενδεχόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας καθώς και την αβεβαιότητα πριν και μετά τις εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Axia, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν το 2023 να απολαμβάνουν τις θετικές επιπτώσεις στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανθεκτικότητα έναντι της επιδείνωσης του μακροοικονομικού τοπίου στην Ε.Ε.

Ωστόσο, το 2023 έρχεται και με δύο πολύ σημαντικούς «αγνώστους» για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει, οι οποίοι σχετίζονται με: α) το αυξανόμενο κόστος των καταθέσεων και της χρηματοδότησης από την αγορά –λόγω της «μεταφοράς» των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ– που αντισταθμίζει την αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και β) τις συνέπειες της επιδείνωσης του μακροοικονομικού και πληθωριστικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό νέων NPEs και σε αυξημένο κόστος κινδύνου.

Αναλύοντας τους δύο αυτούς αγνώστους, η Axia καταλήγει ότι η αύξηση του κόστους των καταθέσεων θα παραμείνει χαμηλή, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ ισχυρή ρευστότητα με ισχυρή διαρθρωτική αύξηση των καταθέσεων, και το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί λόγω των νέων εκδόσεων ομολόγων, αλλά η ευαισθησία της κερδοφορίας στις υψηλότερες αποδόσεις των τίτλων είναι χαμηλή. Η Axia εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν άλλα 8,5 δισ. ευρώ το 2023-2025 για να επιτύχουν τους στόχους MREL, με τα 3 δισ. ευρώ να αντλούνται το 2023.

Πάντως ο οίκος εκτιμά πως συνολικά στο επόμενο 12μηνο οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δουν πολλούς θετικούς ανέμους, όπως α) την επέκταση του δανεισμού χάρη στις νέες ροές του Ταμείου Ανάκαμψης και στην αύξηση των επενδύσεων, β) τη συνέχιση της αύξησης των περιθωρίων του ενεργητικού λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, γ) υψηλά αποθέματα ρευστότητας που διασφαλίζουν ότι το κόστος των καταθέσεων θα ανατιμηθεί μόνο εν μέρει και αργά και δ) ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού λόγω του μείγματος χαρτοφυλακίου και της ενεργής διαχείρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT