Δύσκολοι καιροί για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές

Δύσκολοι καιροί για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές

Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η συγκυρία για τις ενεργειακές εταιρείες, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ενώ άλλες βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η συγκυρία για τις ενεργειακές εταιρείες, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ενώ άλλες βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει το διυλιστήριο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil στη Σικελία. Μάλιστα, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση σχετίζεται με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Το ζήτημα για την κυβέρνηση της Ιταλίας είναι ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει το διυλιστήριο ISAB στη Σικελία σε λειτουργία, ενώ δεν θέλει να διακινδυνεύσουν σε θέσεις εργασίας ή να μειωθεί η ικανότητα διύλισης της χώρας, σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνεται ότι η μονάδα ISAB της Lukoil στη Σικελία διυλίζει το 1/5 του αργού πετρελαίου της Ιταλίας και απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους. Οπως τονίζει η La Repubblica, αν αναλάβει τη διαχείριση του διυλιστηρίου η ιταλική κυβέρνηση, η μονάδα θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της αγοράζοντας πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές, με τον ιταλικό οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων SACE να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις στις πιστώτριες τράπεζες.

Στο μεταξύ, ο ήδη βεβαρημένος με υψηλό χρέος ενεργειακός όμιλος EDF της Γαλλίας έλαβε νέα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που λήγουν σε τρία χρόνια. Η κίνηση παρέχει στον γαλλικό κολοσσό οικονομική ανάσα, καθώς η μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικών σταθμών επιβαρύνει τα οικονομικά του μεγέθη.

«Αυτή η συναλλαγή αυξάνει την οικονομική ευελιξία του ομίλου για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η EDF σε σχετική ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι τα δάνεια συνήφθησαν με μια ομάδα έξι τραπεζών και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι αναμένει πλήγμα ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ στα κέρδη του τρέχοντος έτους λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας – ήταν η έκτη προειδοποίηση της εταιρείας σχετικά με την πτώση της κερδοφορίας της μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος.

Η EDF, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία κρατικοποίησης από τη γαλλική κυβέρνηση, μείωσε ξανά τον στόχο της παραγωγής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς για το 2022 στις 3 Νοεμβρίου. Η εταιρεία απέδωσε τη μείωση στις καθυστερήσεις συντήρησης των σταθμών λόγω απεργιών των εργαζομένων και παρατεταμένων διακοπών συντήρησης τεσσάρων αντιδραστήρων που επηρεάστηκαν από διαβρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT