Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη τους τελευταίους 10 μήνες

Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη τους τελευταίους 10 μήνες

Εχουν αυξηθεί κατά 42% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί να μην έρχεται πλέον ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω των αγωγών, καθώς από τον Μάιο έχει διακοπεί η ροή στον αγωγό Γιαμάλ που διέρχεται μέσω Πολωνίας και από το καλοκαίρι έχει επίσης διακοπεί η ροή στον Nord Stream 1, η Ευρώπη, όμως, παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία, αφού εισάγει όλο και μεγαλύτερο όγκο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το προδίδουν τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τις εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη να έχουν αυξηθεί κατά 42% στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σχεδόν το σύνολο αυτών των εισαγωγών απορροφήθηκε από Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η εικόνα σκιαγραφεί το πόσο δύσκολο είναι για την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Βρυξέλλες για να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ρωσικό LNG ανήλθε στο 16% των συνολικών εισαγωγών του καυσίμου που εισήχθη στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Συνολικά το LNG που κατέφθασε στην Ευρώπη μέσω δεξαμενοπλοίων ανέρχεται σε 17,8 δισ. κυβικά μέτρα και ωχριά μπροστά στα 62,1 δισ. κ.μ. του φυσικού αερίου που εισήχθησαν στην Ευρώπη μέσω αγωγών στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η αύξηση των εισαγωγών του ρωσικού LNG, όμως, σκιαγραφεί σαφέστατα την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα η Αν Σοφί Κορμπό, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τόνισε πως «αυτό σημαίνει πως μπορεί μια μέρα να ξυπνήσει ο Πούτιν και να αποφασίσει ότι δεν θα ξαναστείλει πια LNG στην Ευρώπη». Η ίδια προσθέτει πως ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να στείλει τα φορτία του καυσίμου σε χώρες της Ασίας όπως το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, που αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις ενέργειας, και να διασφαλίσει έτσι πολιτική στήριξη, ενώ παράλληλα «θα εντείνει την πίεση στους Ευρωπαίους».

Στο μεταξύ, η Gazprom επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Ευρωπαίους προειδοποιώντας τους πως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να υπερβούν τα 3.000 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Για ακόμη μία φορά οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν χθες άνοδο 5,6%, καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν και αρχίζουν να μειώνονται τα αποθέματα στους ευρωπαϊκούς ταμιευτήρες. Τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου στην αγορά της Ολλανδίας έφθασαν στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα και τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Βρετανία σημείωσαν άνοδο 7,8%. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής τα επίπεδα πληρότητας παραμένουν υψηλά, καθώς σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe οι ταμιευτήρες της Ευρώπης είναι γεμάτοι σε ποσοστό 94%. Σύμφωνα με την εταιρεία προβλέψεων Maxar, την επόμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα παγερές» σε όλο το βόρειο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου και είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί η ζήτηση για αέριο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν, πάντως, να στρέφονται σε εναλλακτικούς προμηθευτές, με τελευταία τη Γερμανία που έκλεισε σχετικό συμβόλαιο με το Κατάρ. Πρόκειται για συμβόλαιο ανάμεσα στην κρατική Qatar Energy και την ConocoPhillips που προβλέπει την παροχή 2 εκατ. τόνων LNG ετησίως στη Γερμανία, αρχής γενομένης από το 2026. Οπως τόνισε στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, η σχετική συμφωνία θα έχει διάρκεια ισχύος τουλάχιστον 15 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT