Οριακές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης. Ετσι υποχώρησαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και χημικών, ενώ την ίδια στιγμή σημείωναν σημαντική άνοδο μετοχές εταιρειών συνδεδεμένων με εμπορεύματα εξαιτίας της προσδοκίας των επενδυτών πως επίκειται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,1% σε μια συνεδρίαση μεγάλων διακυμάνσεων, καθώς νωρίτερα σημείωνε άνοδο 0,53%. Συνολικά για τον Νοέμβριο πάντως ο εν λόγω πανευρωπαϊκός δείκτης τείνει να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα χάρη στην προσδοκία που έχει επικρατήσει στις αγορές πως οι κεντρικές τράπεζες θα τηρήσουν πιο χαμηλούς τόνους τους επόμενους μήνες και θα υιοθετήσουν ηπιότερη στάση και ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ετσι και οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και χημικών σημείωσαν απώλειες 1,2% και 1,75% αντιστοίχως, ενώ αντιθέτως οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων και των μεγάλων πετρελαϊκών κατέγραφαν κέρδη 2,7% και 1,8% αντιστοίχως ακολουθώντας τις τιμές των μετάλλων και του αργού.

Ομοίως μεγάλα κέρδη κατέγραψαν χθες οι μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως η μετοχή της HSBC Holdings που σημείωσε άνοδο 4,4%, καθώς είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της του Καναδά στη Royal Bank of Canada έναντι 13,5 δισ. δολ. Καναδά, ποσό που αντιστοιχεί στα 10,04 δισ. δολ. Ομοίως και η Standard Chartered σημείωσε άνοδο 5% και κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη ανάμεσα στις βρετανικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 από το +0,53% έκλεισε με πτώση 0,1%.

Είχαν προηγηθεί ενδείξεις πως η Κίνα οδεύει προς χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, καθώς το Πεκίνο είχε εκδώσει σύσταση προς τους ηλικιωμένους να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους.

Ετσι σημείωσαν άνοδο οι εταιρείες πρώτων υλών και οι τράπεζες και εξώθησαν ανοδικά τον δείκτη FTSE 100 που έκλεισε με κέρδη 0,51%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,19%, ενώ ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με οριακή άνοδο 0,057%.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Ντάνι Χιούσον, οικονομικός αναλυτής στην AJ Bell, τόνισε πως «επικράτησε στις αγορές κάποια αισιοδοξία επειδή δεν υπήρξε αυτόματη καταστολή των κινητοποιήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT