Με περιορισμένη άνοδο 0,53% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με περιορισμένη άνοδο 0,53% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 911,91 μονάδες – Στα 59,4 εκατ. ο τζίρος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Σε θετικό έδαφος, αλλά και με αρκετή επιφυλακτικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας πάντως στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οδεύοντας έτσι προς άλλον έναν μήνα κερδών, λίγο πριν από το κλείσιμο του έτους.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 911,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,4 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 2.218,74 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,07% στις 1.383,95 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η HELLENiQ Energy με κέρδη 3,50%, ακολούθησαν οι Σαράντης και Motor Oil στο +2,94% και ο ΑΔΜΗΕ στο +2,56%, ενώ με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Με πτώση άνω του 1% έκλεισαν ο ΟΤΕ και η Βιοχάλκο.

Επιλεγμένοι τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, σε μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 649,77 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,78%, τη Eurobank κατά 0,37%, την Εθνική Τράπεζα κατά 0,37%, ενώ απώλειες 0,67% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ελληνική αγορά δέχθηκε δύο νέες σημαντικές ψήφους εμπιστοσύνης, με την Axia να παραμένει αγοραστής των ελληνικών τραπεζών και να βλέπει περιθώρια ανόδου 41%-75% για τις μετοχές τους, χάρη στην αναμενόμενη επέκταση του δανεισμού, στην αύξηση των επιτοκιακών εσόδων και την υψηλή ρευστότητα του κλάδου. Παράλληλα, η Morgan Stanley αναβάθμισε τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, τονίζοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί την αγαπημένη της αγορά στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Οπως εξήγησε, στους παράγοντες που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση τοποθετεί την υψηλή ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, τη σημαντική εκκαθάριση των ισολογισμών του κλάδου η οποία έχει υποτιμηθεί από την αγορά, τις χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, καθώς και τη σχετικά ανθεκτική μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μια τεχνική ύφεση, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, χάρη και στη στήριξη που απορρέει από την αρκετά καλά στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οσον αφορά τις μετοχές, προτιμάει τις τράπεζες, ενώ η θετική δυναμική της κερδοφορίας θα υποστηρίξει την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, τη στιγμή που οι επιδόσεις τους αυτό το έτος ήταν ήδη καλύτερες από άλλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, με το χάσμα των αποτιμήσεών τους να παραμένει πολύ μεγάλο και κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Πάντως η Morgan Stanley επισήμανε και τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από τις ελληνικές μετοχές, με βασικό την πολιτική αστάθεια ενόψει των εκλογών του 2023. Επιπλέον, ο υψηλότερος πληθωρισμός διεθνώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των καταναλωτών, κάτι που θα επηρεάσει τελικά αρνητικά τις τουριστικές ροές και, κατά συνέπεια, το ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ το ενδεχόμενο περισσότερων διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό που θα πλήξουν εντονότερα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT