Ανεργία: Ολοένα και πιο δύσκολη θα είναι η μείωσή της

Ανεργία: Ολοένα και πιο δύσκολη θα είναι η μείωσή της

Στο 8,9% εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» για την Ελλάδα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ολοένα και πιο δυσχερής θα γίνεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας, καθώς θα προσεγγίζεται το λεγόμενο «φυσικό ποσοστό ανεργίας», το οποίο στην Ελλάδα εκτιμάται στο 8,9% για το 2023, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» αντιπροσωπεύει το ύψος της διαρθρωτικής ανεργίας και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής ο οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος), η αποκλιμάκωσή του προϋποθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναντιστοιχιών μεταξύ των προσφερομένων και των ζητουμένων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Η αναντιστοιχία αυτή, συνεχίζουν, αντανακλάται στη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων το 2020.

Το πρόβλημα αυτό αντανακλάται άλλωστε και στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, που καταγράφουν ρεκόρ. Για τον λόγο αυτό η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η σύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας και η υλοποίηση επενδύσεων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Η ανάλυση της Alpha Bank επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας, που υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 11,8% από 12,1% τον Αύγουστο και 13,3% τον Σεπτέμβριο του 2021, διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών (Μάρτιος 2010: 11,8%).

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη, σχολιάζουν οι αναλυτές, καθώς αν λάβουμε ως αφετηρία το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2019 (17%), δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση που έχει επιτευχθεί είναι της τάξης των 5,2 ποσοστιαίων μονάδων. Επιπλέον, ενώ η χώρα μας πριν από την πανδημική κρίση είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.-27, πλέον η Ισπανία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (12,7%). Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι τα μόνα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27 με διψήφια ποσοστά ανεργίας, με την Ιταλία που ακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (7,9%). Την ίδια ώρα που ανακάμπτει η απασχόληση στην Ελλάδα, ωστόσο, αυξάνεται το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας, όπως επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, για ένα διάστημα περίπου δύο ετών, από το 2017 έως και το 2019, οι κενές θέσεις εργασίας παρέμεναν σταθερές, περίπου στο 0,6% επί του συνόλου, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειωνόταν. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε, για να διαμορφωθεί στο 0,3% επί του συνόλου το πρώτο τρίμηνο του 2021, ως απόρροια του υφεσιακού σοκ και της συρρίκνωσης της προσφοράς εργασίας λόγω της πανδημικής κρίσης, ενώ έκτοτε καταγράφει σημαντική αύξηση, με το εν λόγω ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT