Υποχωρεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Οι τιμές στα τρόφιμα εξακολουθούν να καλπάζουν, καθώς τον Νοέμβριο ενισχύθηκαν 21% σε ετήσια βάση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει τους δείκτες του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις των τιμών παραμένουν υψηλές, υπάρχει η ελπίδα πως το χειρότερο θα λήξει σύντομα. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 11,6% τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εξασθένησε αντίστοιχα στο 10% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 10,4% τον Οκτώβριο. Οι χαμηλότερες τιμές του αργού συνέβαλαν ως επί το πλείστον στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ ειδικά ο δείκτης της ενέργειας εξασθένησε στο 38,4% τον Νοέμβριο από το 43% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα εξακολούθησαν να καλπάζουν, εκτινασσόμενες 21% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο εν συγκρίσει με το 20,3% τον Οκτώβριο, ενώ η αύξηση των τιμών για αγαθά, εξαιρουμένων των τροφίμων και των καυσίμων, και αυτή επιταχύνθηκε στο 8,2% από το 7,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Ενδεχομένως αυτό αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη μετακύλιση των υψηλότερων τιμών εισροών στις τιμές καταναλωτή. Βάσει των στοιχείων του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo, οι εταιρείες της χώρας συνολικά μεταβίβασαν το 34% των αυξημένων τους τιμών προμηθειών έως τον Οκτώβριο, στοχεύοντας το ποσοστό αυτό να φθάσει το 50% έως και τον Απρίλιο του 2023.

Τα δύο ανωτέρω ποσοστά για τον κλάδο της μεταποίησης ειδικά είναι 51% και 68%. Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών οι αυξήσεις τιμών είχαν επιβράδυνση στο 3,7% τον Νοέμβριο και σε ετήσια βάση εν συγκρίσει με το 4% του Οκτωβρίου. Ισως η αποκλιμάκωση αυτή δηλώνει την εξασθένηση της επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Και σε αυτό συγκαταλέγεται και ο μετριασμός της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες. Ο δε συνήθως πολύ σταθερός υποδείκτης των ενοικίων τον Νοέμβριο ανήλθε στο 1,9% ετησίως, έναντι του 1,8% του Οκτωβρίου. Αναφορικά με τον τρέχοντα μήνα ο πληθωρισμός ίσως υποχωρήσει κι άλλο.

Σε μία εφάπαξ κίνησή της η γερμανική κυβέρνηση θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς θέρμανσης και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο για το σύνολο των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός στις αρχές του 2023 ίσως και να εξαρτηθεί από το πώς η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας θα προσαρμόσει τα επιμέρους στοιχεία του καλαθιού του νοικοκυριού. Προϊόντος του 2023, ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στη χώρα, αν και συνολικά στην Ευρωζώνη ο δείκτης παραμένει πολύ υπεράνω του στόχου 2% της ΕΚΤ, οπότε εκείνη θα συνεχίσει την αύξηση επιτοκίων.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT