Ο Πάουελ έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ο Πάουελ έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του τους τελευταίους τρεις μήνες χάρη στις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ζερόμ Πάουελ. Ο τελευταίος υπαινίχθηκε ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι πιο μικρές, ενώ θετικά για το επενδυτικό κοινό λειτούργησε και η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μετριάσει τους ακραίους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, ο STOXX 600 ανήλθε και έκλεισε στο 0,89%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 17 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ο δείκτης ενισχύθηκε 6,8%, ολοκληρώνοντας ένα μήνα με την καλύτερη επίδοση από τον Ιούλιο και μετά. Ο κλαδικός δείκτης υψηλής τεχνολογίας με 2,9% χθες συνέβαλε στην άνοδο του συνολικού, ενώ ευνοϊκά λειτούργησε και ο αμερικανικός κολοσσός Salesforce, ο οποίος βελτίωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του.

Στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 17 Αυγούστου έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600.

Συν τοις άλλοις, οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας ενισχύθηκαν από μια πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, ακολουθώντας την τάση των αντίστοιχων αμερικανικών. Η εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed την Τετάρτη δήλωσε ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ήδη από τη συνεδρίαση αυτού του μήνα, ενώ ένας δείκτης, που παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δείχνει κάποιον μετριασμό του πληθωρισμού. Στη Γηραιά Ηπειρο ο κλαδικός δείκτης της ενέργειας υποχώρησε χθες 0,9%, ενώ είχε κινηθεί ανοδικά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω αισιοδοξίας για τις προοπτικές ζήτησης από την Κίνα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση -0,19%, ενώ με κέρδη κινήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με 0,65%, με 0,23% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,31% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,53% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ προς το δολάριο ενδυναμώθηκε 1% στα 1,0508 δολάρια. Η γενικότερη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου τονώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η Κίνα εντός των προσεχών ημερών θα χαλαρώσει τα πρωτόκολλα ανάσχεσης της πανδημίας, αφότου προηγήθηκαν οργισμένες αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αυτή η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον ιό, εκπορευόμενη από την κινεζική κυβέρνηση, έχει επιφέρει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ, τέλος, η επιθετική αύξηση επιτοκίων στη Δύση και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επαναφέρουν τους φόβους για ύφεση στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT