Το «σήμα» Πάουελ και οι προσδοκίες των αγορών

Το «σήμα» Πάουελ και οι προσδοκίες των αγορών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, στα μέσα της εβδομάδας παρατηρήθηκε ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των αμερικανικών ομίλων και τα ομόλογα. Παρά ταύτα, δεν παύει να υπάρχουν και ορισμένοι επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι μια επικείμενη ύφεση θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη και στις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που τους ενδιαφέρουν. Παρά το γεγονός πως οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed φέτος, η δυναμική ευνοούσε ιδιαίτερα όσους δραστηριοποιούνταν επιθετικά στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του S&P 500 έχει εκτοξευθεί σχεδόν 14% από τα χαμηλά του επίπεδα μέσα στον Οκτώβριο, ενώ οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς, ήτοι του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, που κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές τους, υποχωρούν περίπου στο 3,6%, από τα υψηλό 15ετίας του 4,3% νωρίτερα μέσα στο 2022. Η τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ κατέδειξε την πρόσφατη αισιοδοξία των επενδυτών.

Ο S&P 500 εκτινάχθηκε περισσότερο από 3%, αφότου ο πρόεδρος της Fed διεμήνυσε ότι η τελευταία θα μπορούσε να ανακόψει τον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο S&P 500 εκτινάχθηκε περισσότερο από 3%, αφότου ο πρόεδρος της Fed διεμήνυσε ότι η τελευταία θα μπορούσε να ανακόψει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της μόλις από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν ήταν σαφές πώς θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα υψηλά επιτόκια, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει το χειρότερο ξέσπασμα πληθωρισμού εδώ και πολλά χρόνια. Ορισμένοι παράγοντες των αγορών, πάντως, πιστεύουν ότι η εβδομαδιαία άνοδος των μετοχών και των ομολόγων είναι βέβαιο ότι θα εξασθενήσει. Αλλωστε, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Τα επικείμενα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 και 13 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βραχυπρόθεσμα εμπόδια – ιδίως εάν δεν κατορθώσουν να δείξουν ότι οι φετινές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν αποθερμάνει την οικονομία. Τον Οκτώβριο ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο προς επίρρωσιν της άποψης ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε. Περαιτέρω, μερικές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ προβλέπουν τώρα ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα επιφέρει ύφεση το επόμενο έτος.

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μια σημαντική ένδειξη, που προηγείτο παλαιότερων υφέσεων, ενίσχυσε τις προβλέψεις ότι έπεται μια δυσπραγία της οικονομίας. Μάλιστα, οι αποδόσεις των ομολόγων διαρκείας δύο ετών ξεπέρασαν πρόσφατα αυτές των δεκαετών ομολόγων και η διαφορά τους ήταν η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη «φούσκα» των ιντερνετικών επιχειρήσεων. «Η άποψή μας είναι ότι δεν πρόκειται για ένα διαρκές ράλι», δήλωσε ο Τζέικ Τζόλι, υψηλόβαθμος αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής της BNY Mellon. «Υπάρχουν πιθανότητες ότι η οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος και αυτό θα δημιουργήσει πιέσεις σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές». Κατά τους αναλυτές της Citigroup, τέλος, η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο στα μέσα της εβδομάδας οφειλόταν στις προσδοκίες προ των δηλώσεων Πάουελ, στη διαβεβαίωση για επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και στην απουσία σαφούς κλιμάκωσης των επιθετικών τάσεων στη συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT