Ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα ομόλογα ενισχύονται

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα ομόλογα ενισχύονται

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Το κλίμα για τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών διατηρήθηκε θετικό, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την EKT τους επόμενους μήνες. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν υποχώρηση των πιέσεων, αν και διατηρούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται συμβατά με τον αντίστοιχο στόχο των κεντρικών τραπεζών. Επίσης, ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδείχθηκαν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και αυξάνοντας παράλληλα τις πιέσεις στο δολάριο, ωθώντας την ισοτιμία ευρώ/δολ. πάνω από το 1,05 για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου.

Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ISM στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,2 μονάδα τον Νοέμβριο, στις 49 μονάδες, κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50, υποδηλώνοντας συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020. Η εξέλιξη αυτή είναι συμβατή με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας Chicago PMΙ που υποχώρησε περαιτέρω τον Νοέμβριο, σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας, καθώς και με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για τον Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα (πτώση στο 47,7 από 50,4 τον Οκτώβριο). Παράλληλα, μετά τα ασθενέστερα των προσδοκιών στοιχεία Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η αισιοδοξία των επενδυτών ότι ενδεχομένως η κορύφωση του πληθωριστικού κύματος έχει παρέλθει, ενισχύθηκε περαιτέρω από τη μεγαλύτερη σε σχέση με την αναμενόμενη υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του κύριου και του δομικού δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Οκτώβριο (6,0% και 5,0% ετησίως, αντίστοιχα, από 6,3% και 5,2% τον Σεπτέμβριο).

O επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο (μετά τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μ.β. εκάστη), η προθεσμιακή αγορά αναθεώρησε χαμηλότερα τις προσδοκίες της για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Το τερματικό επίπεδο για το fed funds rate το 2023 αναμένεται τώρα κάτω από το 5%, ενώ η συνολική εκτιμώμενη μείωση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε σε περίπου 40 μ.β. Ενισχυμένη επίσης είναι και η εκτίμηση της αγοράς για άνοδο 50 μ.β. στα επιτόκια από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση, στις 15 Δεκεμβρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT