Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 2% με υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 2% με υψηλό τζίρο

Η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς επηρέασε το ελληνικό Χρηματιστήριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές που προκάλεσαν τα νέα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία και επανέφεραν τις ανησυχίες για διατήρηση της επιθετικής στάσης στη νομισματική πολιτική της Fed.

Παρά την ανθεκτικότητα που έχει δείξει το Χ.Α. το τελευταίο διάστημα, η ξαφνική risk-off στροφή των επενδυτών το βρίσκει ευάλωτο, καθώς παραμένει μια ρηχή αγορά, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η πολύ σημαντική ζώνη των 903 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ένα επίπεδο που σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν κομβικής σημασίας στην πρόσφατη άνοδο.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2% στις 903,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 86,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,24% στις 2.200,04 μονάδες, στο -0,97% και στις 1.375,91 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,9% στις 640,58 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 903,97 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατά 3,09%.

Από το σύνολο των blue chips, απώλειες άνω του 4% σημείωσαν οι Πειραιώς, Eurobank και Quest, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Εθνική, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν μόνο Σαράντης και Aegean.

Η χρονιά τελειώνει δίνοντας μιαν αίσθηση ότι η αγορά πατάει καλά στα πόδια της χωρίς να επηρεάζεται δραματικά πλέον από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Αφενός, η θεμελιώδης διάσταση των αποτελεσμάτων υποστηρίζει απόλυτα τις αποτιμήσεις, γεγονός που αρχίζει να αποκτά δυναμική και στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει τη δημοσίευση των βασικών μεγεθών του εννεαμήνου. Το ταμπλό έχει αρκετές φθηνές μετοχές με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον. Αφετέρου, όπως προσθέτει ο αναλυτής, υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη που υποστηρίζουν υπερτιμήματα, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT