Πληθωρισμός: Νέο «καμπανάκι» από Λαγκάρντ και τραπεζίτες

Πληθωρισμός: Νέο «καμπανάκι» από Λαγκάρντ και τραπεζίτες

Πρόωρες οι ελπίδες για αποκλιμάκωση, αναγκαίες οι έγκαιρες αυξήσεις επιτοκίων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη να τιθασευθεί ο πληθωρισμός και να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι τιμές θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα τόνισαν, χθες, εν χορώ οι κεντρικοί τραπεζίτες με προεξάρχουσα την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέδριο που διοργάνωσε στην Ταϊλάνδη η κεντρική τράπεζα της χώρας σε συνεργασία με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, οι κεντρικοί τραπεζίτες επισήμαναν πως η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται ενδεχομένως σε μια περίοδο ασταθούς πληθωρισμού και είναι καθοριστικό να μην επικρατήσει η προσδοκία πως επίκεινται περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Αναγνώρισαν, όμως, παράλληλα πως είναι πρόωρο να ελπίζει κανείς σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων μέσα στο επόμενο έτος, ενώ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την πρωτοφανή συγκυρία της ταυτόχρονης εκτόξευσης των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να πεισθεί η κοινή γνώμη πως οι κεντρικές τράπεζες θα ελέγξουν τις τιμές έδωσε η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να διαμηνύσουμε στην κοινή γνώμη, στους παρατηρητές, πως σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας· αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στην τρέχουσα συγκυρία». Ηταν η πολλοστή φορά που επανέλαβε αυτό το μήνυμα η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ σημειωτέον στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε πως θα εκπλαγεί αν αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη περάσει από το υψηλότερο επίπεδό του και αποκλιμακώνεται. Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η είδηση πως τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 10% από το 10,6% του Οκτωβρίου, μια είδηση που καλλιέργησε ίσως πρόωρες ελπίδες. Στο συνέδριο στην Μπανγκόκ προέβλεψε, άλλωστε, ότι θα εξακολουθήσει για αρκετό καιρό να περιβάλλει αβεβαιότητα την παγκόσμια οικονομία και τόνισε πως «διανύουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, με το έδαφος να κινείται κάτω από τα πόδια μας».

Ανησυχία για την πρωτοφανή συγκυρία της ταυτόχρονης εκτόξευσης των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν, άλλωστε, και οι δηλώσεις πολλών ομολόγων της όπως του διοικητή της Τράπεζας της Αυστραλίας, Φίλιπ Λόουε, ο οποίος τόνισε πως σε μια περίοδο ευμετάβλητου πληθωρισμού, είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στη νομισματική πολιτική, καθώς «πρέπει οι άνθρωποι να πιστεύουν και να καταλαβαίνουν πως όταν ο πληθωρισμός απομακρύνεται από τον στόχο θα επιστρέψει σε αυτόν». Ο ομόλογός του της Τράπεζας της Ινδονησίας, Πέρι Ναρτζίγιο, σημείωσε, εξάλλου, πως «είναι αναγκαίες οι προληπτικές και έγκαιρες αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να περιορίζονται και οι προσδοκίες του κόσμου για περαιτέρω άνοδο των τιμών». Προσέθεσε μάλιστα πως χάρη στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε η Τράπεζα της Ινδονησίας αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 5,5% από το σχεδόν 7% που αναμενόταν πριν από τέσσερις μήνες.

Το κλίμα που επικράτησε στο συνέδριο αλλά και τον ευρύτερο προβληματισμό των κεντρικών τραπεζών για την επιθετική αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο σκιαγράφησε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Αγκουστίν Κάρστενς, όταν είπε πως «δεν είχαμε ποτέ έως τώρα αντιμετωπίσει μια τόσο σημαντική άνοδο των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι αυτή η συντονισμένη ταυτόχρονη άνοδος που είναι αξιοσημείωτη». Μοναδική απόκλιση από το γενικότερο κλίμα ήταν, πάντως, η τοποθέτηση του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, αφού στη δεύτερη οικονομία του κόσμου οι τιμές βρίσκονται σε μάλλον ελεγχόμενα επίπεδα φέτος μιας και η οικονομία της παραμένει ακόμη καθηλωμένη στα αλλεπάλληλα lockdowns και στην πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Σε ομιλία του μέσω βίντεο ο κ. Γι Γκανγκ τόνισε πως η ηγεσία της Κίνας τώρα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην τόνωση της οικονομίας. Τα βλέμματα των οικονομολόγων και της αγοράς είναι τώρα στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που έχει προγραμματισθεί για τις 14 και 15 Δεκεμβρίου, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο κατά πόσον θα αποφασισθεί νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή μια ηπιότερη κατά 50 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT