Δεύτερο «όχι» στα μπόνους για τραπεζικά στελέχη

Δεύτερο «όχι» στα μπόνους για τραπεζικά στελέχη

Στα αυτιά κυβερνητικών στελεχών είχε φτάσει εδώ και αρκετές ημέρες πως κάποιες τράπεζες είχαν σκοπό να επαναφέρουν το θέμα των μπόνους. Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία πως είχαν και νομική γνωμοδότηση από πανεπιστημιακό, που αποφαινόταν ότι δεν χρειάζεται η έγκριση του ΤΧΣ για να δοθούν μπόνους

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Στα αυτιά κυβερνητικών στελεχών είχε φτάσει εδώ και αρκετές ημέρες πως κάποιες τράπεζες είχαν σκοπό να επαναφέρουν το θέμα των μπόνους. Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία πως είχαν και νομική γνωμοδότηση από πανεπιστημιακό, που αποφαινόταν ότι δεν χρειάζεται η έγκριση του ΤΧΣ για να δοθούν μπόνους. Τούτων δοθέντων, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επικοινώνησε με τραπεζικό στέλεχος, που εκτός από πολυετή εμπειρία και υψηλή κατάρτιση διαθέτει και πολιτικό αισθητήριο. Τον παρακάλεσε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην τεθεί το θέμα του μπόνους, γιατί θα έχει την ίδια τύχη που είχε και η προηγούμενη απόπειρα. Ωστόσο, όσοι πιέζουν εδώ και μήνες για τις πρόσθετες αμοιβές ήταν αμετάπειστοι. Και μέσα στην αναμπουμπούλα της συζήτησης για τις χρεώσεις, τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, τις καθυστερήσεις στον εξωδικαστικό και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, έριξαν στο τραπέζι και τα μπόνους, σκεπτόμενοι πιθανόν ότι σε ένα παζάρι κάτι θα δώσουν και κάτι θα πάρουν. Απλώς η κυβέρνηση είναι σε φάση που δεν παζαρεύει μαζί τους.

Τα «γεράκια» δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη σε ό,τι αφορά την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, σημειώνει η Bank of America. Αν και τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο μειώνουν την πιθανότητα για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 75 μ.β., «τίποτα δεν έχει κλείσει». Τα «γεράκια» με επιρροή στο Δ.Σ., όπως η Ιζαμπελ Σνάμπελ, είναι πιθανό να βρίσκονται στο στρατόπεδο των 75 μ.β. και ορισμένα από τα στοιχεία του πληθωρισμού (όπως τα βιομηχανικά προϊόντα τα οποία παραμένουν επίμονα ισχυρά), καθώς και οι ειδήσεις από το μέτωπο των μισθολογικών διαπραγματεύσεων στη Γερμανία, μπορούν να υποστηρίξουν το επιχείρημα για μια νέα μεγάλη αύξηση.

Υφεση στη Ρωσία 

Πέραν της συρρίκνωσης 3%, την οποία αναμένεται να εμφανίσει η οικονομία της Ρωσίας το 2022, η ίδια πορεία θα συνεχιστεί και το 2023. Τα σχετικά αποτυπώνονται σε συμπεράσματα από έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ αναλυτών και οικονομολόγων το Reuters. Η επιβράδυνση το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 2,5%, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα αφήσει περιθώρια κινήσεων για μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Ρωσίας. Το τοπίο για την οικονομία της χώρας άλλαξε δραστικά με την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που πυροδότησε σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Μόσχας. 

Δεύτερο «όχι» στα μπόνους για τραπεζικά στελέχη-1

Ενα βήμα πιο κοντά η μεταβίβαση 

Πρόοδος, αν και αργή, σημειώνεται στην προσπάθεια άρσης των εκκρεμοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον όμιλο Προκοπίου. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε τις αποφάσεις με τις οποίες έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και έτσι απέρριψε τη σχετική αίτηση του δήμου. Ο δήμος  ζητούσε να ανασταλεί η μεταβίβαση του τμήματος των ναυπηγείων που πωλεί το Δημόσιο έναντι 37,31 εκατ. Για να τα αποκτήσει πάντως ο όμιλος Προκοπίου, πρέπει να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα με την Ειδική Διαχείριση και ειδικότερα τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Για να γίνει αυτό το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να νομοθετήσει, ενδεχομένως και με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, την εκχώρηση των απαιτήσεων της Ειδικής Διαχείρισης από το Δημόσιο (αυτές που προκύπτουν από διαιτητική απόφαση) κατά προτεραιότητα στους εργαζομένους έναντι των άλλων πιστωτών. 

Αλλαγή πορείας για την κοινή επένδυση Dimand – Prodea

«Αδοξο τέλος» είχε τελικά η προωθούμενη κοινή επένδυση των Dimand Real Estate-EBRD και Prodea Investments σε ακίνητο στα Χανιά, στην είσοδο της πόλης. Οι δύο εταιρείες είχαν εξαγοράσει δύο οικόπεδα συνολικής επιφανείας 11,4 στρεμμάτων από την Alpha Bank, αντί ποσού 8 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της Prodea ανερχόταν σε 40%. Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες κι ενώ είχαν μεσολαβήσει πάνω από δύο χρόνια, αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του «οχήματος» που επρόκειτο να αναπτύξει τα εν λόγω ακίνητα, κατά το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις εν λόγω εκτάσεις δρομολογούνταν επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και είχαν αναζητηθεί διάφορες πιθανές χρήσεις, που θα συνδύαζαν κατοικίες, ξενοδοχείο ή ακόμη και εμπόριο, χωρίς τελικά να προχωρήσει κάποια εξ αυτών. Πλέον, έχει δρομολογηθεί η πώληση αμφοτέρων των ακινήτων, δεδομένου ότι τόσο η Prodea όσο και η Dimand έχουν σε εξέλιξη ευρείας έκτασης επενδυτικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT