Ηρθε η ώρα το ΤΧΣ να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του

Ηρθε η ώρα το ΤΧΣ να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα υγιές και έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στις ελληνικές τράπεζες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα υγιές και έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό προανήγγειλε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για άρση των νομικών εμποδίων για τις fintech επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις πιστώσεων, καθώς και άλλων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και ανέφερε ως παράδειγμα το σύστημα IRIS της ΔΙΑΣ που προσφέρει, όπως είπε, «φθηνότερες άμεσες πληρωμές αρκεί να έχει ενεργοποιηθεί και από τα δύο μέρη. Είναι συστήματα τέτοια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού περιέγραψε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα.

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού περιέγραψε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «το 2019 το τραπεζικό σύστημα ήταν ένας παράγοντας συστημικής αστάθειας διότι τα κόκκινα δάνεια ήταν περίπου το μισό χαρτοφυλάκιο και άρα δεν μπορούσε να υπάρξει πιστωτική επέκταση». Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής» οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό. Επίσης ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία δημιούργησε για πρώτη φορά, όπως είπε, «ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους και πτώχευσης στη χώρα μας». Στα εργαλεία που προσέθεσε είναι και ο λεγόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός στον οποίο μπορεί να προσφύγει κάποιος που έχει χρέη σε τράπεζες και το Δημόσιο και να κάνει αναδιαρθρώσεις και γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση περισσότερων τέτοιων ρυθμίσεων».

Ο κ. Πατέλης επανέλαβε ότι μπροστά μας είναι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και υπογράμμισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης κοιτούν τρία θέματα – μεταξύ αυτών είναι το χρέος, που πρέπει να βρίσκεται σε σταθερά μειούμενη πορεία. «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στη χώρα μας φέτος θα μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο» σημείωσε, ενώ τα δύο άλλα θέματα είναι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας μέσω των επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις». Το μεγάλο στοίχημα του 2023 είναι οι διπλές εκλογές, σημείωσε ο κ. Πατέλης, υποστηρίζοντας ότι «μετά την αυτοδυναμία θα δοθεί το σήμα για ακόμη περισσότερες επενδύσεις, καθότι η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρθεί και κυρίως οι δύο τετραετίες θα δείξουν στους επενδυτές ότι η χώρα μας είναι σοβαρή και θέλει να παραμείνει στην τροχιά της ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT