Ο χειμώνας άρχισε να δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη, θέτοντας το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα υπό δοκιμασία, την πιο σοβαρή, όπως όλα δείχνουν, από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Με την πρώτη μεγάλη πτώση του υδραργύρου οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο εκτοξεύτηκαν απότομα τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και 50% πάνω από τις αρχές Νοεμβρίου, για να υποχωρήσουν χθες κοντά στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα, έπειτα από μια ημερήσια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε το πρωί από τα 145 ευρώ.
Με ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση ακολούθησαν οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές, αφενός λόγω της αύξησης της ζήτησης για θέρμανση και αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθέσιμη παραγωγή των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας.
Αγωνία ξανά στην κυβέρνηση για τα κονδύλια που θα απαιτηθούν προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές ρεύματος.
Ετσι, οι τιμές ρεύματος άρχισαν να επιστρέφουν στα επίπεδα των 400 ευρώ/μεγαβατώρα. Την ακριβότερη τιμή σήμερα Τρίτη εμφανίζει η Αυστρία στα 420,59 ευρώ/μεγαβατώρα και ακολουθεί η Γαλλία στα 418,44 ευρώ, η Ελβετία στα 407,36 ευρώ, το Βέλγιο στα 403,65 ευρώ, η Σλοβενία στα 402,23 ευρώ, η Ιταλία στα 401 ευρώ και έβδομη έρχεται η Ελλάδα με τιμή στα 400,86 ευρώ/μεγαβατώρα. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 19% σε σχέση με χθες και είναι αποτέλεσμα κυρίως της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου, η οποία έφθασε στο 54,9%, καθώς υποκατέστησε τη χαμηλή παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας περιορίστηκε χθες στο 12,5%. Με χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 12,2% συμμετείχε και ο λιγνίτης, ενώ τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 4,1% της ζήτησης.
Η νέα κλιμάκωση των τιμών επανέφερε την αγωνία στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για το μέγεθος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν τους χειμερινούς μήνες για τη συγκράτηση των τιμολογίων ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων σε ανεκτά επίπεδα. Επί του παρόντος τουλάχιστον δεν εκφράζονται ανησυχίες ως προς την επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί προληπτικά κρίνονται επαρκή για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ENTSO-E και την έκθεση αξιολόγησης της ασφάλειας εφοδιασμού των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης για τον τρέχοντα χειμώνα που δημοσίευσε την 1η Δεκεμβρίου. Η έκθεση δείχνει υψηλότερο κίνδυνο επάρκειας σε σύγκριση με τους προηγούμενους χειμώνες και εντοπίζει την κύρια πίεση στα συστήματα της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Σημειώνει, δε, ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη διαθεσιμότητα πυρηνικών στη Γαλλία, στη Σουηδία και στη Φινλανδία, καθώς και την προμήθεια άνθρακα στη Γερμανία και στην Πολωνία.
Η κρίσιμη γραμμή Κορίνθου – Αττικής
Την ολοκλήρωση ενός κρίσιμου έργου για τη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για τη νέα εναέρια γραμμή μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το υπό αναβάθμιση Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στην Αττική με το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου. Η νέα γραμμή μεταφοράς, μήκους 86 χλμ., εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του «Ανατολικού διαδρόμου» (Μεγαλόπολη, Κόρινθος, Αττική) που υλοποιεί ο διαχειριστής για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου και ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της. «Μέχρι το 2025 η νέα γραμμή 400 kV Κορίνθου – Αττικής θα ολοκληρώσει στο σύνολό του τον “Ανατολικό διάδρομο” Πελοποννήσου και θα γίνει ένας ακόμη ισχυρός κρίκος του συστήματος μεταφοράς στο νότιο τμήμα της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.