Ευρωζώνη: Πρόβλεψη Τζεντιλόνι για ύφεση τον χειμώνα

Ευρωζώνη: Πρόβλεψη Τζεντιλόνι για ύφεση τον χειμώνα

Υφεση αναμένεται αυτόν τον χειμώνα στην Ευρωζώνη, με την οικονομία να αρχίζει να έχει θετικές επιδόσεις από την άνοιξη του 2023, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Eurogroup

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Υφεση αναμένεται αυτόν τον χειμώνα στην Ευρωζώνη, με την οικονομία να αρχίζει να έχει θετικές επιδόσεις από την άνοιξη του 2023, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος σημείωσε, όμως, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη αυτή θα είναι χαμηλή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε για τον πληθωρισμό ότι κορυφώνεται και αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα δεδομένα. Σημείωσε, επίσης, ότι το 2023, οι πληθωριστικές πιέσεις ναι μεν θα αποκλιμακωθούν, αλλά «πολύ, πολύ σταδιακά». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτίμησε πως οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν έχουν ήδη αρχίσει να επιβεβαιώνονται.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, παραθέτοντας την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2023. Παρότι θα συνεχιστούν και σε επόμενες συνεδριάσεις, εκτιμά ήδη πως η αναλογία των κρατικών επενδύσεων είναι θετική σε όλα τα κράτη-μέλη, ιδίως σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση και την ενέργεια, παρά την κρίση. Τόνισε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος για διαμόρφωση μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος από το προσδοκώμενο λόγω της πιθανής παράτασης των μέτρων στήριξης για την ενέργεια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση. «Προσπαθούμε να φέρουμε σταθερότητα και ανάπτυξη στο ίδιο επίπεδο», δήλωσε, λέγοντας ότι τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και ότι θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση στους επόμενους μήνες. Είναι σημαντικό να τεθούν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, θα είναι ένα μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την ώθηση της οικονομίας μας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του κ. Τζεντιλόνι επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται για πέμπτο συναπτό μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή διολισθαίνει σε ήπια ύφεση. Ο σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,8 μονάδες τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών στις 47,3 μονάδες του Οκτωβρίου, όπως είχε δείξει και η προκαταρκτική μέτρηση. Παραμένει, ωστόσο, σε επίπεδο κάτω των 50 μονάδων και υποδηλώνει περιοχή συρρίκνωσης. Οπως, πάντως, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Κρις Γουίλιαμσον, προς το παρόν η ύφεση παραμένει ήπια, με την περιοχή να οδεύει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα είχαν δώσει μέση πιθανότητα 78% για ύφεση εντός του έτους στην Ευρωζώνη και προέβλεπαν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT