Χριστούγεννα με πολλές περικοπές φέτος στη Βρετανία

Χριστούγεννα με πολλές περικοπές φέτος στη Βρετανία

Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός έφθασε στο 16,2%, με τις τιμές των τροφίμων να οδηγούν το ράλι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Ως παιδιά ονειρευόμασταν ευτυχισμένα και λευκά Χριστούγεννα, αλλά πλέον για μικρούς και μεγάλους οι ανάγκες και οι προσδοκίες έχουν αλλάξει εκ βάθρων. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό, καθώς πλέον μένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες για τη γιορτινή ημέρα και οι δυτικές χώρες ετοιμάζονται να την υποδεχθούν, ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί οι άνθρωποι ίσως απλώς να εύχονται να μπορέσουν να γιορτάσουν… φθηνά Χριστούγεννα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, οι τιμές στη χώρα ανεβαίνουν με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), μάλιστα, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο άγγιξε το 16,2%, με βασικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά και τα μακαρόνια να γίνονται απλησίαστα. Υπό το πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς καταναλωτές (46%) θα περιορίσουν φέτος τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε όλο τους το φάσμα: από λιγότερο και φθηνότερο φαγητό μέχρι λιγότερα και φθηνότερα δώρα.

Ερευνα της βρετανικής εταιρείας Which? (η κορυφαία βρετανική εταιρεία καταναλωτικών ερευνών) αναδεικνύει τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, το 41% των καταναλωτών θα αγοράσει φέτος λιγότερα δώρα, το 30% θα στραφεί σε λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ το 23% θα μείνει σπίτι, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα. Ακόμη και το 8% των ερωτηθέντων, που δήλωσε ότι θα χαλάσει περισσότερα χρήματα φέτος, η απάντηση αυτή ήταν λόγω της αύξησης των τιμών. Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται σε εναρμόνιση με τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Κεν Μέρφι, μιλώντας στο BBC, σχολίασε ότι ήδη παρατηρείται στροφή των νοικοκυριών στα κατεψυγμένα προϊόντα, αντικαθιστώντας τα ακριβά φρέσκα, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι οι Βρετανοί μειώνουν το κόκκινο κρέας, επιλέγοντας στη θέση του το φθηνότερο λευκό κρέας, όπως, λόγου χάριν το κοτόπουλο. Χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής είναι ότι στην ιστοσελίδα των σούπερ μάρκετ Tesco αυξήθηκαν οι αναζητήσεις των κατεψυγμένων προϊόντων κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Είναι αναπόφευκτο ότι οι άνθρωποι θα χαλάσουν περισσότερα χρήματα αυτή την περίοδο, όμως θα το κάνουν με άλλους τρόπους, ενώ η μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς τους σημαίνει πως πλέον διαχειρίζονται τα χρήματά τους πολύ πιο σφιχτά», συμπληρώνει.

Είναι αλήθεια ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει δώσει τελείως διαφορετική οπτική στα φετινά Χριστούγεννα παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη ελεύθερη εορταστική περίοδος μετά την πανδημία. Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε άλλες βασικότερες υποχρεώσεις, εξαιτίας κυρίως της εκτίναξης στο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δε έρευνες, που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, αναδεικνύουν το πρόβλημα. Η παραπάνω έρευνα της Which? έδειξε ότι 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα είτε καθυστέρησαν είτε δεν πλήρωσαν καθόλου δόσεις στεγαστικών δανείων, ενοίκιο και λογαριασμούς, αποδεικνύοντας εντονότερα τα οικονομικά προβλήματα και τις σοβαρές ανησυχίες των Βρετανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT