Στο στόχαστρο του Ερντογάν και οι Τούρκοι επιχειρηματίες

Στο στόχαστρο του Ερντογάν και οι Τούρκοι επιχειρηματίες

Ο πρόεδρος της Ενωσης των σούπερ μάρκετ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Στη γειτονική Τουρκία αντιφρονούντες προς το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρούνται μόνον οι «συνήθεις ύποπτοι», ήτοι δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και άλλοι. Τώρα στη χορεία αυτή εντάσσονται και επιχειρηματίες. Ειδικότερα, κορυφαίο στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Τουρκίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από επικεφαλής ενός συλλογικού φορέα του κλάδου. Ο λόγος ήταν ότι απέρριψε σθεναρά τους ισχυρισμούς ότι οι όμιλοι του κλάδου του λιανικού εμπορίου ευθύνονται για τον αυξανόμενο πληθωρισμό της χώρας. Ο Γκαλίπ Αϊκάς, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας BIM Birlesik Magazalar, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ομίλων Λιανικού Εμπορίου Τροφίμων στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο του πρώτου. Ζήτησε συγγνώμη από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας, το οποίο συμμάχησε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο τον είχε επικρίνει για τα σχόλιά του.

Εκείνοι που κατηγορούν τις εταιρείες για τον πληθωρισμό 84,4% ο οποίος παρατηρείται στην Τουρκία είναι «ανήθικοι και θρασείς», είπε ο Γκαλίπ Αϊκάς σε συνέδριο του κλάδου του λιανεμπορίου στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου. Τα περιθώρια κέρδους στις οργανωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι περίπου 4%, όπως πρόσθεσε, και τόνισε ότι «ακόμη και αν αυτά μηδενίζονταν, ο δείκτης του πληθωρισμού δεν θα έπεφτε». Οι αλυσίδες εκπτωτικών παντοπωλείων, συμπεριλαμβανομένης της εισηγμένης εταιρείας BIM, έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό από Τούρκους αξιωματούχους και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι προέβησαν σε αυξήσεις τιμών χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Τον δε Νοέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τις εταιρείες με απροσδιόριστα «μέτρα», τα οποία θα ληφθούν εις βάρος του, πέραν των διοικητικών προστίμων. Ο δε σύμμαχός του, ο εθνικιστής ηγέτης του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει ισχυριστεί ότι υπάρχουν επιρροές από τρομοκρατικές ομάδες πίσω από τα κέρδη των τιμών. Οι συγκρούσεις αυτές αντικατοπτρίζουν το πώς ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων, ο οποίος ξεπέρασε το 102% τον Νοέμβριο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Απέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι για την αύξηση του πληθωρισμού ευθύνονται οι όμιλοι λιανεμπορίου.

Οι αυξήσεις των τιμών εκτινάχθηκαν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, αφότου ξεκίνησε να εφαρμόζει πολιτικές που έδιναν προτεραιότητα στον φθηνό δανεισμό σε επιχειρήσεις εις βάρος της σταθερότητας του νομίσματος και των τιμών. Η Τράπεζα της Τουρκίας ολοκλήρωσε έναν κύκλο χαλάρωσης τον περασμένο μήνα, παρ’ όλο που ο πληθωρισμός ανήλθε στα ύψη, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 9%. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Μπαχτσελί, Σεμίχ Γιαλτσίν, έβαλε στο στόχαστρο τον Αϊκάς μέσω σχολίων στο Twitter την 1η Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα «σπάσει τα χέρια» όσων υπονομεύουν την ικανότητα των ανθρώπων να ζουν. Εφημερίδες και ιστότοποι ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι αρχηγός εθνικιστικής συμμορίας απείλησε επίσης τον Γκαλίπ Αϊκάς μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τέλος, επισημαίνεται ότι η μετοχή της εταιρείας ΒΙΜ, η οποία έχει 11.300 μονάδες εντός και εκτός Τουρκίας, σημείωσε άνοδο 103% στην Κωνσταντινούπολη φέτος, ακολουθώντας και τα κέρδη της τάξεως του 166% στον Δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT