Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς είχε προηγηθεί η είδηση ότι ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πέμπτο συναπτό μήνα, που ενέτεινε την ανησυχία για τη διαφαινόμενη ύφεση. Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΕΚΤ, ο Γάλλος Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Ιρλανδός Γκαμπριέλ Μαχλούφ μίλησαν για την επόμενη κίνηση της Τράπεζας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Εξανεμίστηκε, έτσι, σύντομα η αισιοδοξία που είχε εμπνεύσει τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η εντύπωση ότι η Κίνα οδεύει προς άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και άνοιγμα της οικονομίας της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,4% με τους περισσότερους κλάδους του σε αρνητικό πρόσημο.

Στελέχη της ΕΚΤ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Μοναδική εξαίρεση ευρωπαϊκού δείκτη που κινήθηκε ανοδικά ήταν χθες ο εξωστρεφής FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρά κέρδη 0,28%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,58%, ο CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 0,67% και ο FTSE MIB με υποχώρηση 0,3%. Οι μετοχές βιομηχανιών τροφίμων και ποτών υποχώρησαν κατά 1,5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της χθεσινής συνεδρίασης. Παράλληλα, ο κλάδος των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών σημείωσε μικρή άνοδο 0,6%, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν προοπτικές μεγάλης αλλαγής πολιτικής στην Κίνα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά αργά το βράδυ το αργό δυτικού Τέξας είχε γυρίσει σε θετικό πρόσημο και σημείωνε άνοδο 1,05% στα 80,82 δολ. το βαρέλι. Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απόφαση του ΟΠΕΚ να παραμείνει προσηλωμένος στην τακτική μείωσης της παραγωγής, ενώ και η σχετική έστω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα καλλιεργεί προσδοκίες για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Vodafone Group, υποχώρησε όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Νικ Ριντ θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους. Η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άνοδο 2,9% καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επένδυση ύψους τουλάχιστον ενός δισ. δολ. στην ελβετική τράπεζα αφενός ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και αφετέρου κοινοπραξία αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων υπό την ηγεσία πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Barclays.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT