Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση κατά 0,08% του Γενικού Δείκτη

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση κατά 0,08% του Γενικού Δείκτη

«Βουτιά» 2,60% των τραπεζών, στη σκιά της κόντρας με την κυβέρνηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπιες απώλειες και με ισχυρό ριμπάουντ από τα χαμηλά ημέρας, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να παραμένει ενισχυμένος και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.

Η ελληνική αγορά κατάφερε να βγάλει για μία ακόμη φορά άμυνες, ενώ ήταν αντιμέτωπη τόσο με την επιφυλακτική διάθεση των επενδυτών γενικότερα έπειτα από τα νέα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, η οποία κινήθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, όσο και με την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τιμολογιακή και πιστωτική πολιτική των ελληνικών τραπεζών, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον κλάδο.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 903,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,63 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41% στις 2.191,06 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,30%, στις 1.380,05 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος παρέμεινε ενισχυμένος στο ξεκίνημα της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στα 76,63 εκατ.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν σχετικά ήπια, καθώς απώλειες άνω του 1% κατέγραψε μόνο η Jumbo, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 4,2% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και με άνοδο άνω του 1% οι Quest, Mytilineos και ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης ωστόσο κατέγραψε «βουτιά» 2,60%, στις 623,91 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 3,70%, τη Eurobank κατά 3,53%, την Εθνική Τράπεζα κατά 2,89%, ενώ περιορισμένες ήταν οι απώλειες για την Alpha Bank, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 0,69%.

Η διόρθωση των τραπεζών θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε άλλους τίτλους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Στο τεχνικό σκέλος, η αγορά θα πρέπει να αποδείξει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ότι μπορεί να συντηρήσει το περιβόητο επίπεδο των 900 μονάδων που κατοχύρωσε πρόσφατα, χωρίς να αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με το κύριο επίπεδο των 880 μονάδων. Οι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν πάντως ότι είμαστε σε διορθωτική φάση, με το επίπεδο των 930 μονάδων να χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει ο Γενικός Δείκτης να δει συνέχιση της κίνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «η ξαφνική παρέμβαση της κυβέρνησης, στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, απέναντι στον τραπεζικό κλάδο καθιστά τις τράπεζες αυτομάτως τον αμνό προς θυσία, χωρίς φυσικά να έχει και άδικο για την όλη κατάσταση. Ετσι λοιπόν, τις επόμενες μέρες περιμένουμε τις προτάσεις τους. Από την άλλη, εκτός από τον καπνό που σηκώνεται βραχυπρόθεσμα, δεν θεωρούμε ότι είναι ο λόγος που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματά τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε το σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους για τα ποσοστά του ΤΧΣ.

Το θέμα είναι ότι οι εκλογές πηγαίνουν πίσω αρκετές σημαντικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Αλλωστε η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται με τη σειρά της να πηγαίνει μετά τις εκλογές, οπότε ποιος ο λόγος για να σηκωθεί καπνός στην παρούσα φάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT