Προσπάθειες επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας

Προσπάθειες επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας

Η αποστασιοποίηση της κινεζικής κυβέρνησης από τη δρακόντεια πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό έχει δώσει θετικό μήνυμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και έχει κατευνάσει τους διαδηλωτές, αλλά δεν θα συνεισφέρει πολύ στην οικονομία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η αποστασιοποίηση της κινεζικής κυβέρνησης από τη δρακόντεια πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό έχει δώσει θετικό μήνυμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και έχει κατευνάσει τους διαδηλωτές, αλλά δεν θα συνεισφέρει πολύ στην οικονομία. Είναι ένα πράγμα να παύσουν οι σκληροί εγκλεισμοί και να χαλαρώσουν τα ταξιδιωτικά μέτρα και άλλο το να πειστούν τα νοικοκυριά, που σώρευσαν 1,9 τρισ. δολάρια φέτος, να ξοδέψουν – το δεύτερο είναι πολύ δυσκολότερο. Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κίνας αρμόδιος για την πανδημία, Σουν Τσουνλάν, την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση αφίσταται της αμφιλεγόμενης πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, της λεγόμενης «δυναμικής κατά του ιού πολιτικής». Ο δε πρόεδρος το μετέφερε αυτό σε ξένους επισκέπτες, μεταξύ άλλων στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters και διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι επιμέρους δήμοι έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιοριστικούς όρους και τη διεξαγωγή εξετάσεων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI 300 Index κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανήλθε 1,7%, ενώ ο Hang Seng Index κατά 3,5% στο Χονγκ Κονγκ. Οι πόλεις της Κίνας χρειάζονται επειγόντως μέτρα ανακούφισης στον προϋπολογισμό τους από τα ακριβά τεστ και τις εντολές επιβολής καραντίνας, καθώς και να αναζωογονήσουν τις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο αντίκτυπος της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας.

Τον μήνα Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε επίπεδα ναδίρ πενταμήνου και εμφάνισαν συρρίκνωση, ενώ η αγορά ακινήτων, η οποία και ισοδυναμεί με το 25% της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά, εμφάνισε μείωση πωλήσεων της τάξεως του 26%. Ηταν και η πρώτη σε διάστημα δέκα μηνών. Τώρα πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θετικό αντίκτυπο θα επιφέρει ο συνδυασμός αφενός της χαλάρωσης στη πολιτική κατά του κορωνοϊού, αφετέρου της ενίσχυσης του κλάδου ακινήτων. Βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου, η επανεκκίνηση είναι άμεση και το σύστημα περίθαλψης κατορθώνει να απορροφήσει την αναπόφευκτη έκρηξη νέων κρουσμάτων, χωρίς να επέλθει αύξηση θανάτων. Οι πολίτες θα προσέρχονται σε εστιατόρια και θέατρα, θα αγοράζουν εισιτήρια τρένων για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, θα ταξιδεύουν για διακοπές στο εξωτερικό και θα τονώνουν τις οικονομίες των γειτονικών χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ταϊλάνδης. Επιπλέον, θα επιστρέψουν και στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη είναι απίθανη. Χάρη στον εγκλεισμό και στην οικονομική αστάθεια, οι πολίτες συσσώρευσαν επιπλέον 13 τρισ. γουάν στις αποταμιεύσεις τους το 2022, εντός μιας οικονομίας η οποία διατηρεί ένα από τα υψηλότερα σχετικά ποσοστά παγκοσμίως. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνολικά έως τον Οκτώβριο είχαν ανέλθει στα 17 τρισ. δολάρια. Εάν τώρα τα αστικά νοικοκυριά δαπανούσαν το ήμισυ των υπερβολικών αποταμιεύσεων από το 2020 και μετά, τότε θα πρόσθεταν στην οικονομική ανάπτυξη μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών της Standard Chartered.

Μια αναζωογόνηση, δε, στην αγορά των ακινήτων θα απέβαινε ακόμη πιο επωφελής. Βέβαια, φαίνεται απίθανη μια σοβαρή τόνωση στις αγορές, ειδικά εάν υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις λόγω χαλαρών ελέγχων. Ειδικά στο πεδίο αυτό φαίνεται, τέλος, πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις χρεοκοπίες και όχι τόσο να αναθερμάνει τις τιμές. Οι ίδιοι οι άνθρωποι στην Κίνα μάλλον θα χρειαστούν χρόνο για να θέσουν τέλος στην αυτοεπιβαλλόμενη λιτότητά τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT