Χωρίς ενεργειακή ασπίδα η ελληνική βιομηχανία

Χωρίς ενεργειακή ασπίδα η ελληνική βιομηχανία

Πληρώνει ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό και ζητεί από το κράτος δίχτυ ασφαλείας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

Εκτεθειμένη στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος παραμένει η ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις –ενώ είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως ποσοστό του ΑΕΠ– είναι εστιασμένες στα νοικοκυριά και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα τον Δεκέμβριο η επιδότηση για τις βιομηχανίες μέσης τάσης περιορίστηκε στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα, από τα επίσης χαμηλά των 50 ευρώ του Νοεμβρίου, αφού όταν οι πάροχοι ανακοίνωναν τα τιμολόγια για τον Δεκέμβριο, τίποτα δεν έδειχνε ότι η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά θα σκαρφάλωνε μέσα σε λίγες ημέρες στα 400 ευρώ/μεγαβατώρα.

Χωρίς ενεργειακή ασπίδα η ελληνική βιομηχανία-1

Η απογοήτευση περίπου 100 στελεχών του κλάδου που συμμετείχαν στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ ενισχύθηκε μετά τη νέα κλιμάκωση των τιμών και η αγωνία για τις επιπτώσεις, όχι μόνο στην ανταγωνιστικότητα αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητά τους, κυριάρχησε στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, της Ενωσης που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας (πλην ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιον της Ελλάδος). Εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν 350 ευρώ/μεγαβατώρα το ρεύμα τον Δεκέμβριο και όπως μεταφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι εταιρειών που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής, ενώ υπήρξαν και εταιρείες που δήλωσαν ότι εξετάζουν αναστολή λειτουργίας ή ακόμη και μετεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες.

Η ΕΒΙΚΕΝ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ανεπαρκή και χωρίς ορίζοντα τα μέτρα για το κόστος ενέργειας και την πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία και επισημαίνοντας τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης, καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας, κατά το μοντέλο που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσης τάσης, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις είναι εστιασμένες στα νοικοκυριά και στις πολύ μικρές εταιρείες.

Εκτός από μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ακόμη και η γειτονική Βουλγαρία έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, με εγγυημένες στο 100% τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της στα 120 ευρώ/MWh για φέτος, αλλά και για την επόμενη χρονιά. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας που θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία από το πρόγραμμα-μαμούθ των 200 δισ. ευρώ. Η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση της χώρας την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι τιμές για τις μεγάλες βιομηχανίες στα 70 ευρώ/μεγαβατώρα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024. Η μείωση ισχύει για το 70% της βασικής κατανάλωσης των εταιρειών.

Τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, στην Ελλάδα η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ήταν μετά την επιδότηση στα 172 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα η μέση τιμή φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου 2022 για τις βιομηχανίες είναι 160 ευρώ/MWh, τιμή από τις πιο υψηλές μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. λόγω της σχεδόν μηδενικής επιδότησης.

Αλλα κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία, για τον μήνα Νοέμβριο εξασφάλισαν τιμή φυσικού αερίου στα 63 ευρώ/MWh για τις βιομηχανίες τους. «Είναι προφανές ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών με ανεπαρκείς επιδοτήσεις, που μάλιστα ανακοινώνονται ανά μήνα, χωρίς καμία ορατότητα, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και κυρίως οι εξαγωγικές, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες όπου οι τιμές ενέργειας είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές», επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ. Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα δίχτυ ασφαλείας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας και εξίσου επείγον ζήτημα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας η θέσπιση ενός λειτουργικού πλαισίου που να διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους σε πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT