Ελληνικά ομόλογα ύψους 729 εκατ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ

Ελληνικά ομόλογα ύψους 729 εκατ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ

Ελληνικά, γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα αγόρασε κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, μέσω των επανεπενδύσεων του έκτακτου προγράμματος PEPP

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ελληνικά, γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα αγόρασε κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, μέσω των επανεπενδύσεων του έκτακτου προγράμματος PEPP, μη στηρίζοντας συνεπώς την περιφέρεια ως σύνολο ούτε αυτή τη φορά, όπως δεν είχε κάνει ούτε το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Αν και είχε χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος το καλοκαίρι, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου είχαν εκτοξευθεί, ωστόσο από τότε δεν έκρινε αναγκαίο –όπως φαίνεται– να παρέμβει, καθώς τα κόστη δανεισμού, ειδικά της Ιταλίας, έχουν σταθεροποιηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο δίμηνο η ΕΚΤ μείωσε τις θέσεις της στα ισπανικά ομόλογα κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα ιταλικά ομόλογα κατά 794 εκατ. ευρώ και στα πορτογαλικά κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Μείωση των θέσεών της σημειώθηκε επίσης στα κρατικά ομόλογα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας καθώς και της Ιρλανδίας, η οποία έφτασε συνολικά τα 2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, σημαντική ήταν η αύξηση των θέσεών της, μέσω της επανεπένδυσης των λήξεων άλλων τίτλων, στα γερμανικά ομόλογα, κατά 2,6 δισ. ευρώ, ενώ απέκτησε 1,7 δισ. ευρώ ολλανδικών ομολόγων και 729 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, οι θέσεις της σε ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν στα 39,607 δισ. ευρώ συνολικά.

Μικρή αύξηση σημείωσε το χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας στους κρατικούς τίτλους της Γαλλίας (+14 εκατ. ευρώ), του Λουξεμβούργου (+19 εκατ. ευρώ), της Σλοβενίας (+19 εκατ. ευρώ) και της Λιθουανίας (+14 εκατ. ευρώ).

Συνολικά πάντως το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, οι θέσεις της ΕΚΤ στο πρόγραμμα PEPP μειώθηκαν κατά 281 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές τίτλων υπό το πρόγραμμα PEPP το οποίο είχε ενεργοποιηθεί εκτάκτως κατά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, σταματήσαν στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2022, με την ΕΚΤ να δηλώνει ότι θα ασκούσε «ευελιξία» κατά την επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο αυτό, επιτρέποντάς της έτσι να βοηθήσει μεμονωμένα μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού τους αυξηθεί υπερβολικά.

Με εξαίρεση ωστόσο τον Ιούλιο όταν και ξεκίνησαν οι ευέλικτες επανεπενδύσεις, η κεντρική τράπεζα δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να χρησιμοποιήσει την ευελιξία αυτή.

Το τελευταίο τετράμηνο συνεπώς, η ΕΚΤ προτίμησε να κρατήσει τα «πυρομαχικά» της για όταν πραγματικά χρειαστεί, με τις αποδόσεις και τα spreads να εκτιμάται ότι διαμορφώνονται σε «αποδεκτά» επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT