Κόκκινα δάνεια: Μείωση στο 5% «βλέπει» η Fitch

Κόκκινα δάνεια: Μείωση στο 5% «βλέπει» η Fitch

Διαχειρίσιμος εκτιμά ότι θα είναι ο ενδεχόμενος σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες το 2023 ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Διαχειρίσιμος εκτιμά ότι θα είναι ο ενδεχόμενος σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες το 2023 ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης και της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τον συνολικό δείκτη NPE του κλάδου να υποχωρεί στο 5%, από περίπου 7% στα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με τη Fitch, το 2023 θα είναι πάντως ένα έτος αρκετών προκλήσεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δεδομένου ότι αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει σε έκθεσή της για τις προοπτικές του νέου έτους. Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, βαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές για το 2023, όπως σημειώνει, και ως εκ τούτου τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες, σε σύγκριση με το 2022. Ενώ οι περισσότερες τράπεζες είναι σε θέση να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών της περιφέρειας θα ωφεληθούν περισσότερο λόγω του υψηλότερου ποσοστού δανεισμού με κυμαινόμενα επιτόκια και της καθυστέρησης ανατιμολόγησης των καταθέσεων, όπως εκτιμά. Πάντως, η συγκράτηση του κόστους μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ενώ η αύξηση του κόστους δανεισμού και διαβίωσης θα ασκήσει πίεση στην ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Για τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει πως έπειτα από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα του 2022, το συνολικό λειτουργικό κέρδος θα διατηρηθεί κοντά στο 2% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού παρά τα χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η ανθεκτική αύξηση των δανείων και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα συμβάλουν θετικά στη δημιουργία κερδών στις ελληνικές τράπεζες το 2023. Παρά τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, ο κλάδος έχει βελτιώσει σημαντικά τα πιστωτικά του μεγέθη τα τελευταία δύο χρόνια, όπως επισημαίνει.

Αν και οι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού προβλέπεται να ενταθούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων αναμένεται να είναι διαχειρίσιμος, όπως εκτιμά ο οίκος, λαμβάνοντας υπόψη τη στήριξη από την κυβέρνηση και τη μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του τουρισμού και των ακινήτων. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις μη οργανικές μειώσεις των NPEs, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει περαιτέρω, στο 5% το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η αύξηση των καταθέσεων και η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, παρά το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις επαρκείς θέσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως, όπως προειδοποιεί ο οίκος, ενδεχόμενοι νέοι δυσμενείς κραδασμοί στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη και τελικά τις προοπτικές των τραπεζών αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον κλάδο. Πιθανές αυξημένες πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ή η δημιουργία χαμηλότερων κερδών σε περίπτωση ύφεσης στην Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να αμφισβητήσουν την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT