Εγκαινιάζεται το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix

Εγκαινιάζεται το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix

Είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα και αποτελεί επένδυση 70 εκατ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια του νέου κέντρου δεδομένων της Lamda Hellix –μέλους του αμερικανικού ομίλου Digital Realty– στην οδό Ηφαίστου στο Κορωπί. Πρόκειται για το Lamda Hellix Athens 3, το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα. Αποτελεί την πρώτη φάση επένδυσης 70 εκατ. ευρώ, με το νέο κέντρο δεδομένων να είναι χωρητικότητας 6,8 MW, που θα είναι η μεγαλύτερη από όλα τα εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα και στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 servers. Το κέντρο δεδομένων στο Κορωπί διαθέτει 3.100 τετραγωνικά μέτρα συνολικού εξοπλισμένου χώρου που βρίσκονται σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600 τετραγωνικών μέτρων. Είναι μέρος του Athens Data Center Campus, του συμπλέγματος κέντρων δεδομένων της Lamda Hellix και θα διασυνδεθεί με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, Athens-1 και Athens-2. Στην προγραμματισμένη για αύριο, νωρίς το πρωί, τελετή εγκαινίων το «παρών» αναμένεται να δώσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty, Α. William Stein.

Εγκαινιάζεται το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix-1

Το Lamda Hellix Athens 3 είναι χωρητικότητας 6,8 MW και στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 servers.

Τέτοιου είδους επενδύσεις δρομολογεί η Lamda Hellix που επέκτεινε, πριν από μερικές ημέρες, τη συνεργασία της με την Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η εν λόγω σύμπραξη θέτει στο επίκεντρο την Κρήτη όπου θα προσαιγιαλωθούν τα διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που δρομολογούν οι δύο εταιρείες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Lamda Hellix σχεδιάζει την ανάπτυξη του πρώτου ουδέτερου κέντρου δεδομένων της (HER1) στο Ηράκλειο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτά τα καλωδιακά συστήματα και να επιτρέψει τη διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και με άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Στις νέες επενδύσεις σε data centers της Lamda Hellix ανήκει το Athens-4, για το οποίο η Lamda Hellix εξασφάλισε πρόσφατα άδεια δόμησης, όπως έκανε γνωστό χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Απόστολος Κάκκος.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες έχει εκτοξεύσει τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων. Σύμφωνα με τη Savills, μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν 56 data centers, ενώ την τελευταία πενταετία κατασκευάστηκαν περισσότερες από 240 τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Με ορίζοντα το 2025, αναμένεται 32 νέα κέντρα δεδομένων να κάνουν την εμφάνισή τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, η συνολική ισχύς των οποίων είναι 600 MW.

Σημαντικές είναι και οι δρομολογούμενες επενδύσεις σε καλώδια οπτικής ίνας, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν 18 τέτοιου είδους έργα. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές χώρες από όπου θα διέρχεται τμήμα των υποβρύχιων οπτικών ινών (2Africa, Blue, India Europe Xpress) ή και το σύνολο (Apollo East and West).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT