Σε στάση αναμονής οι επενδυτές για τα επιτόκια

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές για τα επιτόκια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Τρίτη ημέρα απωλειών ήταν η χθεσινή για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, ο οποίος επηρεάστηκε δυσμενώς από την εξασθένηση του κλάδου της παροχής υπηρεσιών υγείας και εκείνου της υψηλής τεχνολογίας. Αμφότεροι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις όποιες μεταβολές έχουν να κάνουν με την επιτοκιακή πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Οι επενδυτές προβληματίζονται με τη συνολική επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία ενόψει των κινήσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν για τα επιτόκιά τους. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,61%, με -0,72% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,14% στο Παρίσι ο CAC 40, με -1,15% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -0,46% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο δε πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,58%. Σε ένα βαθμό σκίασε την επίδοσή του και το γεγονός πως την άμβλυνση στους περιορισμούς της Κίνας για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού αντιστάθμισε ο προβληματισμός για τα επιτόκια και η πιθανότητα διεθνούς ύφεσης.

Μικρές απώλειες χθες σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν όλες την τελευταία τους συνεδρίαση για το 2022 την προσεχή εβδομάδα. Η δε Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έδωσε μία πρόγευση του τι πρόκειται να επακολουθήσει, αφότου χθες αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε επίπεδα ρεκόρ 10ετίας. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν και άλλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, ώστε να αποθερμανθεί ο πληθωρισμός. «Βλέπουμε ακόμα μια φορά να επανέρχονται στην επιφάνεια οι φόβοι για την παγκόσμια ύφεση», δήλωσε ο Στιούαρτ Κόουλ, διευθυντής του κλάδου μακροοικονομικής ανάλυσης της Equiti Capital. «Ειδικότερα με τις μετοχές οι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι πολλοί άνθρωποι των επιχειρήσεων ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι, ενώ η κρίση του κόστους διαβίωσης πρόκειται να ανακόψει πραγματικά την κατανάλωση». Χθες οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας υποχώρησαν 1,6% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και κατά 1,2% ο κλάδος της υγείας. Tέλος, το ευρώ ως προς το δολάριο υποχώρησε 0,2% στο 1,0468 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT