Οριακή άνοδος στο Χ.Α., μείωση αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Οριακή άνοδος στο Χ.Α., μείωση αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Στις 904,09 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Στο 3,76% η απόδοση του 10ετούς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Hπια ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας για μία ακόμη συνεδρίαση, έστω και με δυσκολία, να αμυνθεί στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε επιλεγμένα blue chips και τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να έχει σημειώσει απώλειες 6,7% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η βελτίωση στην αγορά ομολόγων, ένας παράγοντας που λειτουργεί υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις των μετοχών, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 3,76% και το spread στις 196 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα υψηλά του 5,1% που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο, η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 26%, ενώ το spread κατά 27% (από τις 270 μ.β.).

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να παρουσιάσει μια σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας λόγω και της επικείμενης λήξης των παραγώγων την επόμενη Παρασκευή, αλλά και λόγω του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος συνεχίζει να κρατάει το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης, ευρισκόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα μετά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 904,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,1 εκατ. ευρώ.

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, που εμφανίζουν απώλειες 6,7% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.191,15 μονάδες, ενώ με πτώση 0,69%, στις 1.370,57 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά με κέρδη άνω του 2% ξεχώρισαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo και Ελλάκτωρ, ενώ, στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Aegean, Βιοχάλκο, Coca-Cola, Quest, Lamda Development και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,28% στις 615,95 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,70% και τη Eurobank να ακολουθεί στο -1,66%, ενώ αμετάβλητη στα 3,7 ευρώ έκλεισε η Εθνική και στο +0,31% η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ολοκλήρωση του 11μήνου, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται πλέον λίγο πάνω από τις 900 μονάδες στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, οριοθετεί πιθανότατα την καταγραφή των υψηλότερων επιδόσεων του β΄ εξαμήνου, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος αυξάνουν την αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο διαφόρων αρνητικών παρενεργειών: η ανακοίνωση για τιμή οροφής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολ./βαρέλι δημιουργεί προϋποθέσεις νέας αναρρίχησης της τιμής του πετρελαίου, ενώ τα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Fed και στη συνέχεια την ΕΚΤ σε νέες «μεγάλες» επιτοκιακές αυξήσεις στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων.

Το κλίμα αυξημένων επιφυλάξεων τείνει να διαμορφώνει την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη, τονίζει ο αναλυτής, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς μάλιστα διαφαίνεται ότι η εκλογική διαδικασία θα δρομολογηθεί πιθανότατα νωρίτερα από την εκ του νόμου προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία, ενώ την ίδια ώρα η ρητορική των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT