Ελκυστικές αποδόσεις σε αναδυόμενες αγορές

Ελκυστικές αποδόσεις σε αναδυόμενες αγορές

Οι προσδοκίες πως η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της ενθαρρύνουν τους επενδυτές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Το δολάριο των ΗΠΑ υποχωρεί από τα υψηλότατα επίπεδά του για τα δεδομένα πάμπολλων ετών, εξ ου και ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν πως τα εθνικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα είναι μεγάλοι νικητές από μια παρατεταμένη απομάκρυνση από το αμερικανικό νόμισμα. Ο Διεθνής Δείκτης Νομισμάτων Αναδυόμενων Αγορών, MSCI, έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 5% από τα επίπεδα ναδίρ και εξασφάλισε τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη του σε διάστημα περίπου επτά ετών τον Νοέμβριο. Οι προσδοκίες πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα επιβραδύνει σύντομα τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της ενθάρρυναν τους επενδυτές, που στοιχηματίζουν στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Τα σημάδια μιας ευρύτερης στροφής ως προς την αντιμετώπιση του δολαρίου είναι ορατά στην πτώση της αξίας του κατά 8% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από ανεπτυγμένες οικονομίες εν συγκρίσει με το ρεκόρ του τον Σεπτέμβριο. «Οι πλανήτες αποστέλλουν μηνύματα ευνοϊκά υπέρ μιας περιόδου εξασθένησης του δολαρίου», δήλωσε ο Παρές Γιουπαντχιάγια, διευθυντής στρατηγικής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων στην Amundi ΗΠΑ. Ο δείκτης του MSCI, που παρακολουθεί τις επιδόσεις των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών, υποχώρησε το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 5%, ενώ τα νομίσματα των κρατών της «Ομάδας των Δέκα» είχαν εμφανίσει σχεδόν διπλάσια απώλεια.

Οι προσδοκίες πως η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της ενθαρρύνουν τους επενδυτές.

Πέραν της πιθανότητας η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι επενδυτές ανέφεραν τις προσδοκίες για την άμβλυνση των περιορισμών της αυστηρής πολιτικής της Κίνας έναντι του κορωνοϊού, καθώς και τις συγκριτικά πλούσιες αποδόσεις στα ομόλογα αναδυόμενων χωρών, ως επαρκείς λόγους για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε νομίσματα των τελευταίων. Ειδικότερα, ο κ. Γιουπαντχιάγια της Amundi επικεντρώνεται σε υψηλής απόδοσης νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, οι οποίες έχουν ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχόντων λογαριασμών και μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένων του βραζιλιάνικου πέσο, του περουβιάνικου σολ και της ινδικής ρουπίας. Συν τοις άλλοις, ορισμένες αναδυόμενες αγορές προσφέρουν ελκυστική απόδοση ακόμη και προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Επί παραδείγματι, η απόδοση που έχει προσαρμοστεί στον πληθωρισμό στα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα διαμορφώνεται στο 1,08%, όταν η ισοδύναμη για τον τίτλο της Βραζιλίας φθάνει στο 6,07%. Οι επενδυτές είχαν προβλέψει ότι υπάρχει η πιθανότητα να μεταβληθεί η πολιτική του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εφόσον οι σπάνιες διαδηλώσεις ενέτειναν τις πιέσεις στους κρατικούς λειτουργούς να χαλαρώσουν ορισμένους κανόνες. Η Κίνα –δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και βασικός καταναλωτής των εμπορευμάτων που παράγονται από πολλές αναδυόμενες χώρες– αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση των εν λόγω κανόνων από σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές.

Το κινεζικό γουάν τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα τέλη Οκτωβρίου σχεδόν 5% ενισχυμένο ως προς το δολάριο, ενώ την περασμένη Παρασκευή εμφάνισε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε διάστημα τουλάχιστον 20 ετών. Ο δε δείκτης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ Hang Seng είχε άνοδο κατά 27% τον Νοέμβριο, τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 1998. «Νομίζω πλέον ότι στην Κίνα δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στην ακραία περιοριστική πολιτική για τη μηδενική ανοχή στον ιό», δήλωσε, τέλος, ο Τζακ Μακαντάιρ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στο Brandywine Global, ο οποίος και αυξάνει την έκθεση σε νοτιοασιατικά νομίσματα, όπως το ταϊλανδέζικο μπαχτ και το μαλαισιανό ρινγκίτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT