ΕΤΕ για 2023: Ξεχωρίζουν κατασκευές και πληροφορική

ΕΤΕ για 2023: Ξεχωρίζουν κατασκευές και πληροφορική

Περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων των επιχειρήσεων της τάξης του 3% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα έχουμε το 2023

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων των επιχειρήσεων της τάξης του 3% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα έχουμε το 2023, η οποία θα βασιστεί στην ισχυρή δυναμική των επιχειρηματικών πωλήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά, που θα αποτελέσει το καίριο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και το 2023.

Η ΕΤΕ διαπιστώνει σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του όγκου των πωλήσεων το 2023 σε σχέση με το 2022, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας «θα καταφέρει να σταθεί όρθιος ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον της επόμενης χρονιάς».

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, στο πλαίσιο της νέας σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν», οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να είναι οι κλάδοι που θα ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπιστώνει διατήρηση των υψηλών τιμών για το προσεχές διάστημα και μικρή επιβράδυνση στη δυναμική της ζήτησης με βάση τους βασικούς πρόδρομους δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ετσι, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ οι ονομαστικές πωλήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά (+27% έναντι 2019), εμφανίζονται παράλληλα σημάδια ότι η τρέχουσα δυναμική αρχίζει να επιβραδύνεται σε όρους όγκου, διαπιστώνει η ΕΤΕ.

Αναλυτικότερα, εστιάζοντας στο γ΄ τρίμηνο του 2022, η ΕΤΕ διαπιστώνει σημαντική επιτάχυνση των πωλήσεων του επιχειρηματικού τομέα, με αύξηση 31% έναντι του γ΄ τριμήνου 2019 (από +23% κατά το α΄ εξάμηνο). Η αύξηση στηρίχθηκε εν μέρει στις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα επί μέρους χαρακτηριστικά της ανόδου, η ΕΤΕ καταγράφει:

ΕΤΕ: Ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας θα σταθεί όρθιος ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον της επό- μενης χρονιάς.

• Επιτάχυνση της ανόδου του όγκου πωλήσεων (συνεπή με την πορεία επιχειρηματικού ΑΕΠ), που στο γ΄ τρίμηνο έφτασε 11% υψηλότερα του γ΄ τριμήνου 2019 (έναντι αύξησης 6% αντίστοιχα στο εξάμηνο).

• Υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, που καλύπτουν άνω των δύο τρίτων (2/3) της αύξησης πωλήσεων του 9μήνου – κυρίως λόγω αυξημένου κόστους εισαγόμενων πρώτων υλών. Σε αυτό το περιβάλλον, τα πρώτα σημάδια (από το λειτουργικό πλεόνασμα επιχειρηματικού τομέα και τα αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών) συγκλίνουν στη διατήρηση υγιών περιθωρίων λειτουργικού κέρδους, μαζί με μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να απορροφήσουν μέρος των πληθωριστικών πιέσεων. Η ενισχυμένη κερδοφορία σε συνδυασμό με την υψηλότερη χρηματοδοτική στήριξη συμβάλλουν σε παράλληλη άνοδο (i) των επιχειρηματικών επενδύσεων (κυρίως για βελτίωση παραγωγικής δυναμικότητας) και (ii) της απασχόλησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αύξηση του επιχειρηματικού ΑΕΠ στο εννεάμηνο 2022 κατά 14% σε σχέση με το 2019 ανάγει το επιχειρείν σε βασική κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει η ΕΤΕ, με την Ελλάδα μάλιστα να αυξάνει το μερίδιό της στην Ευρώπη (σε όρους προστιθέμενης αξίας, σε όλους τους ευρείς τομείς).

Εμβαθύνοντας σε κλαδικό επίπεδο, η μελέτη καταγράφει τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση, με έμφαση το γ΄ τρίμηνο του έτους, παρατηρώντας ότι:

• Οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας (27% υψηλότερα του 2019), με δυναμική πορεία κυρίως στα κτίρια, ενώ πιο αδύναμες επιδόσεις σημειώνονται στον κλάδο εμπορίου.

• Στη βιομηχανία θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D και της πληροφορικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT