Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τεχνολογικές startups

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τεχνολογικές startups

H χρηματοδότησή τους φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 18%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η ενθουσιώδης διάθεση πέριξ των νεοφυών εταιρειών στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη δείχνει να εξατμίζεται γρήγορα. Η αθροιστική αξία των εταιρειών του εν λόγω κλάδου μειώθηκε κατά 400 δισ. δολάρια και φθάνει στα 2,7 τρισ. δολάρια σήμερα, όταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς ήταν στα 3,1 τρισ. δολάρια, όπως ανέφερε η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Atomico στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κλάδου της τεχνολογίας στη Γηραιά Ηπειρο και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στο σχετικό άρθρο του CNBC και των Financial Times επισημαίνεται ότι η συνολική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών νεοφυών εταιρειών από μέρους καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να μειωθεί κατά 18% φέτος, αγγίζοντας τα 85 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα και έρευνες σε 41 χώρες. Οι ξένοι επενδυτές αποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό από τον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης. Ο αριθμός των ενεργών Αμερικανών ενδιαφερομένων που συμμετέχουν σε μεγάλους γύρους χρηματοδότησης, της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων ή περισσότερο, μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το 2021.

Η συνολική αξία των εταιρειών του κλάδου μειώθηκε το 2022 κατά 400 δισ. δολ., στα 2,7 τρισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας έχει χάσει περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε αξία φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico. Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα στοιχεία προβάλλουν το πόσο δύσκολη είναι η χρονιά που διανύουμε και βαίνει προς τη λήξη της για τον δεδομένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική δημιούργησαν πιέσεις στις μετοχές των τεχνολογικών ομίλων υψηλής αξίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων και αντιστρέφουν τα μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας για να αποτρέψουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό ώθησε τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις τοποθετήσεις τους σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι οποίες παρουσίαζαν ζημίες και των οποίων η αξία είθισται να βασίζεται στις προσδοκίες για τις μελλοντικές ταμειακές ροές τους.

«Ηταν μια δύσκολη χρονιά – πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, γεωπολιτικές εντάσεις σε όλη την ήπειρο», δήλωσε στο CNBC ο Τομ Βιμάγιερ, συνεργάτης της Atomico. «Εχουμε μπροστά μας το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομική κρίση και εντεύθεν». Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν δει την αγοραία αξία τους να υποχωρεί δραστικότατα. Λόγου χάριν, η Klarna, ο σουηδικός όμιλος «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα», μείωσε την αποτίμησή του κατά 85%, από 45,6 δισ. δολάρια σε 6,7 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ροής μουσικής Spotify, εν τω μεταξύ, έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% το προηγούμενο 12μηνο. Η συνολική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών νεοφυών αναμένεται να μειωθεί στα 85 δισ. δολάρια φέτος, ήτοι 18% μικρότερη από το 2021, αν και πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό ιστορικά στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα, εκτιμά η Atomico. Τέλος, αναφέρεται ότι η επιβράδυνση ξεκίνησε το β΄ εξάμηνο, ενώ το πρώτο ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης ευημερούσε με επίπεδα επενδύσεων 4% υψηλότερα από εκείνα του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT