Χρηματιστήριο: Ανοδικά με ώθηση από τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανοδικά με ώθηση από τραπεζικές μετοχές

Ανέκτησε τις 910 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά, κόντρα στην πτώση που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές και παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τα ηνία από την αρχή της συνεδρίασης. Στήριξη στον Γενικό Δείκτη πρόσφερε η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου από τις απώλειες του προηγούμενου τριημέρου, παρά το γεγονός ότι η Morgan Stanley υπογράμμισε πως οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον πλήρη αντίκτυπό τους. Πάντως, το συμπέρασμα του οίκου ήταν ότι σε μια αρχική ανάλυση, η επίδραση των προτάσεων θα είναι διαχειρίσιμη σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του κλάδου.

Θετικά λειτούργησε στην αγορά η νέα έκθεση της Jefferies, η οποία τόνισε ότι διατηρεί τη θετική στάση της για τις ελληνικές μετοχές στις προοπτικές του 2023, ενώ έδωσε εύσημα στην Ελλάδα, η οποία επιβράβευσε, όπως ανέφερε, την πίστη της στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών φέτος κινήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της κερδοφορίας των εταιρειών.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 910,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,28 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,67%, στις 2.205,86 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,37% στις 1.375,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά με κέρδη άνω του 4% ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ και ο ΑΔΜΗΕ, και ακολούθησε η Aegean με άνοδο άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση για την Quest και άνω του 1% οι απώλειες σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,69%, με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει στα 83,28 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε στο +1,25% φτάνοντας τις 623,63 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται κατά 3,09%, την Alpha Bank να ακολουθεί στο +2,47% και τη Eurobank στο +1,29%, ενώ απώλειες 0,84% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Η ειδησεογραφία των ημερών παραμένει πολύ φτωχή, με την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένεται καθοριστική για την πορεία των αγορών, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ και τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών Fed και ΕΚΤ, σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να εμφανίζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, διατηρώντας ανέπαφη τη στήριξη των 900 μονάδων παρά τις διεθνείς πιέσεις. Οσο διατηρεί αυτά τα επίπεδα, το αγοραστικό σήμα παραμένει ζωντανό, με τις 937 και 950 μονάδες να αποτελούν τα κρισιμότερα επίπεδα αντίστασης. Ωστόσο, τα περιθώρια παραμένουν αρκετά στενά, με απώλεια των 900 μονάδων να οδηγεί σε πρώτη φάση την αγορά στις 878 και 860 μονάδες.

Η καλύτερη του αναμενομένου μέτρηση του δείκτη PMI των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, ενεργοποίησε μπαράζ πωλήσεων στις αμερικανικές αγορές, ασκώντας παράλληλα πίεση και στις διεθνείς αγορές. Οι ανακοινώσεις επιδομάτων ανεργίας και δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ, Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα, αναμένεται να διαμορφώσουν το κλίμα έως το τέλος της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT