Διόδια: Κόντρα κυβέρνησης – παραχωρησιούχων για τις αυξήσεις

Διόδια: Κόντρα κυβέρνησης – παραχωρησιούχων για τις αυξήσεις

Σε μετωπική σύγκρουση για τις ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων οδηγείται το υπουργείο Υποδομών και οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων. Αιτία είναι η μεγάλη αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος (12%) βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Σε μετωπική σύγκρουση για τις ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων οδηγείται το υπουργείο Υποδομών και οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων. Αιτία είναι η μεγάλη αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος (12%) βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο ίδιος ο υπουργός διεμήνυσε χθες ότι αυξήσεις δεν πρόκειται να επιτραπούν, ενώ από την πλευρά τους οι παραχωρησιούχοι προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις και ότι ενδέχεται να τεθεί ζήτημα καταγγελίας των δανειακών τους συμβάσεων.

Τι προβλέπεται

Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή (Σεπτεμβρίου) της χρονιάς που πέρασε. Συνήθως οι αυξήσεις αυτές είναι μικρές, μάλιστα κάποιες χρονιές (λ.χ. το 2020) υπήρξε και μείωση, πάντα βάσει του ίδιου τρόπου υπολογισμού. Να σημειωθεί ότι η Αττική Οδός έχει αποφασίσει να μην προχωράει σε τιμαριθμικές αυξήσεις, ενώ στην Εγνατία Οδό το ύψος των διοδίων είναι καθορισμένο από το υπουργείο Υποδομών και σταθερό.

Διόδια: Κόντρα κυβέρνησης – παραχωρησιούχων για τις αυξήσεις-1

Βάσει του πληθωρισμού πρέπει να αυξηθούν κατά 12% – «Οχι» σε αναπροσαρμογή, διαμηνύει το υπουργείο Υποδομών.

Χθες ο υπουργός Υποδομών τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια. «Επειδή διαβάζω διάφορα περί αυξήσεων που έρχονται με τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αύξηση διοδίων», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του (Action 24). Το μήνυμα έχει ήδη δοθεί στους παραχωρησιούχους εδώ και μερικές εβδομάδες. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση στελεχών των έξι παραχωρησιούχων με τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη. Το κλίμα δεν ήταν καλό, καθώς απέναντι στις διαμαρτυρίες των εταιρειών, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αύξηση των διοδίων, υπό το βάρος των γενικότερων αυξήσεων (και, προφανώς, των επερχόμενων εκλογών).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εντολή έχει δοθεί από το Μαξίμου και γι’ αυτό το υπουργείο είναι αμετακίνητο. Πάντως στο αίτημα των παραχωρησιούχων να τους δοθεί εγγράφως εντολή να μην επιβάλουν τις αυξήσεις, το υπουργείο Υποδομών αρνείται σιωπηλά. Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε γραπτή εντολή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη νομική διαμάχη.

Νομικά κατοχυρωμένοι

Από την πλευρά τους οι παραχωρησιούχοι υποστηρίζουν κατ’ αρχάς ότι η ετήσια αναπροσαρμογή των διοδίων είναι στοιχείο των συμβάσεων παραχώρησης και προφανώς αυτό δεν μπορεί να μεταβληθεί μονομερώς (δηλαδή μόνο με τη θέληση του υπουργείου). Επομένως είναι νομικά κατοχυρωμένοι. Περαιτέρω, οι παραχωρησιούχοι υποστηρίζουν ότι αν δεν γίνει η ετήσια αναπροσαρμογή, οι δανείστριες τράπεζες έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις, προκαλώντας «ξαφνικό θάνατο» στις κοινοπραξίες.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι υφίστανται ήδη σημαντική οικονομική πίεση λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων (οδικά περίπολα) και της ηλεκτρικής ενέργειας (φωτισμός).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT